Hyppää sisältöön

Vientiteollisuus työllistää yli miljoona suomalaista

Tänään julkistetun selvityksen mukaan vientiteollisuuden merkitys Suomelle on valtava. Vuonna 2021 vientiteollisuus työllisti suoraan ja epäsuorasti noin 1,2 miljoonaa työntekijää, eli yli 40 % kaikista työllisistä.

Lisäksi vientiteollisuuden toiminta tuotti noin 100 miljardin arvonlisäyksen sekä 35 miljardin verokertymän.

Selvityksen tehneen KPMG:n laskelmat perustuvat Tilastokeskuksen tietoihin. Työllisyys- ja verovaikutuksissa on huomioitu esimerkiksi kemianteollisuuden käyttämät kotimaiset tuotantopanokset sekä kemianteollisuuden työntekijöiden Suomeen kohdistama kulutus.

Suomen suurimmat vientialat ovat teknologia-, metsä- ja kemianteollisuus.

Kemianteollisuuden panos on merkittävä

Selvityksessä ei arvioitu erikseen kemianteollisuuden työllisyys- tai verovaikutuksia. Sen sijaan samoilla perusperiaatteilla vuonna 2017 julkaistu selvitys arvioi kemianteollisuuden työllisyysvaikutukseksi 100 000 henkilöä.

Kemianteollisuuden työllisyysvaikutus on oletettavasti vähintäänkin samaa luokkaa tälläkin hetkellä, sillä alan työllisyys on noussut viime vuosina.

Myös muilta osin kemianteollisuuden kontribuutio on huomattavaa. Viimeisen 12 tilastokuukauden aikana alan vienti oli 17 miljardia, mikä vastaa yli 20 % maamme tavaraviennistä. Lisäksi kemianteollisuus on investoinut Suomeen yli miljardin vuosittain, ja siten pitänyt yllä toiminta- ja työllistämisedellytyksiä.

Kemianteollisuus kattaa Suomessa mm. öljynjalostustoiminnan, kemikaalien, lannoitteiden ja maalien valmistuksen, sekä lääke- ja muoviteollisuuden. Jokainen kemianteollisuuden tehdas ja paja kantaa tässäkin hetkessä kortensa kekoon, pitäen Suomen vientitukijalkaa pystyssä.