Hyppää sisältöön

Tikkurila: Valkoiseksi maalattu katto säästää energiaa

Tikkurila kehitti valkoisen kattomaalin, joka heijastaa takaisin auringon lämpösäteilyä ja vähentää päästöjä aiheuttavan jäähdytyksen tarvetta helteillä.

Rakentamiseen kehitetään jatkuvasti entistä energiatehokkaampia ratkaisuja, mutta olemassa oleva rakennuskanta aiheuttaa edelleen 40 prosenttia hiilidioksidin kokonaispäästöistä maailmassa.

Suomessa päästöjä aiheuttavaa energiaa tarvitaan eniten lämmitykseen, mutta ilmastonmuutoksen myötä meilläkin on varauduttava hellejaksojen pitenemiseen. Se lisää myös sähköä kuluttavan jäähdytyksen tarvetta rakennuksissa.

Tikkurila kehitti valkoisen kattomaalin, jolla käsitelty katto pystyy heijastamaan takaisin jopa 80 prosenttia auringon lämpösäteilystä verrattuna tavanomaiseen mustaan bitumikattoon.

”Viileän kattomaalin” ansiosta katoilla on alhaisempi lämpötila, mistä johtuen rakennuksiin tarvitaan vähemmän energiaa jäähdyttämään ilmanvaihdon kautta tulevaa ilmaa.

Katon viilentäminen on yksi nopeimmista ja edullisimmista tavoista hiilidioksidipäästöjen alentamiseen ja konkreettinen keino taistelussa ilmastomuutosta vastaan. Energiansäästö leikkaa myös kustannuksia.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Tikkurila Oyj