Hyppää sisältöön

Teknos: Ilmaan haihtuvat haitalliset päästöt nollaan

Teknos on teollisuuden käyttämissä jauhemaaleissa Pohjoismaiden markkinajohtaja, joka panostaa tuotekehityksessä paljon tuotteiden ympäristöystävällisyyteen.

Yksi tutkimusalueista on ilmaan haihtuvien liuottimien eli VOC-päästöjen vähentäminen.

Teknoksen jauhemaalit eivät sisällä lainkaan liuottimia, joten niiden VOC-päästöt ovat nolla. Ne ovat muutenkin ympäristöystävällinen vaihtoehto teollisuudelle, sillä ohiruiskutettu jauhemaali voidaan kerätä talteen ja kierrättää. Se vähentää jätteen määrää.

Jauhemaaleja käytetään monenlaisten metallituotteiden pintakäsittelyyn, muun muassa monissa rakennusteollisuuden sekä kone- ja laitevalmistuksen osissa ja rakenteissa. Niitä ovat esimerkiksi seinätikkaat, julkisivukasetit ja ajoneuvojen vanteet. Lisäksi jauhemaaleilla maalataan kuluttajatuotteita, kuten Jopo-pyörien runkoja ja kodinkoneiden metallipintoja.

Ympäristöystävällisyyttä voidaan parantaa myös kehittämällä maalausjärjestelmiä, jotka määrittelevät käytettävät maalit ja käsittelytavat kussakin kohteessa. Järjestelmään valitaan ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia maaleja, jotka kohteessa vaadittavan suojan säätä ja muita rasitustekijöitä vastaan. Teknoksen vesiohenteiset, niukkaliuotteiset ja liuotinvapaat märkämaalit vähentävät tehokkaasti maalauksesta syntyvien VOC -päästöjen määrää.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Teknos