Hyppää sisältöön

Tavaraliikenteen lakot vältetään – sovintoehdotus hyväksyttiin

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Autoliikenteen Työnantajaliitto ry ja Öljytuote ry ovat hyväksyneet tänään 28.2.2023 sovintoehdotukset kuorma-autoalan, säiliöauto- ja öljytuotealan sekä terminaalitoiminnan työehtosopimuksista. Tämä tarkoittaa sitä, että kuorma-autoalalla, säiliöautoalalla ja Öljytuote ry:n kolmessa jäsenyrityksessä 1.3.2023 alkaviksi ilmoitetut lakot peruuntuvat. Työehtosopimukset koskevat noin 6 500 työntekijää. Satamien sovittelu jatkuu keskiviikkona 1.3.2023. Kaikissa Suomen satamissa lakot ovat kestäneet jo kaksi viikkoa, eikä lakkojen päättymisajankohtaa ole ilmoitettu.

Kemianteollisuus ry
Öljytuote ry
Autoliikenteen Työnantajaliitto ry

– Valtakunnansovittelijoiden Anu Sajavaaran ja Leo Suomaan sinnikäs työ tuotti tulosta. Sovintoehdotus oli näissä olosuhteissa hyväksyttävissä ja palkkaratkaisu yleisen linjan mukainen. Valitettavasti kuitenkin AKT jatkaa lakkojen tiellä, toteavat Öljytuote ry:n asiamies Jaana Neuvonen ja Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n toimitusjohtaja Mari Vasarainen.

Kaikissa Suomen satamissa lakko jatkuu edelleen, ja linja-auto- ja huoltokorjaamoalojen lakot alkavat ensi yönä 1.3.2023 kello 3.00, sillä linja-autoliikennettä koskeva sovintoehdotus hylättiin. Suomessa satamien kautta kulkee noin 400 miljoonan euron arvosta tavaraa päivittäin. Satamissa lakko kohdistuu viennin lisäksi kaikkiin merirahtina tuotantopanoksia tuoviin yrityksiin. Lakko kohdistuu ruokaan, lannoitteisiin, lääkkeisiin, komponentteihin, kulutushyödykkeisiin, postiin – aivan kaikkeen. Linja-autoliikenteen lakko vaikeuttaa ihmisten jokapäiväistä liikkumista, etenkin kaupunkialueella.

– Toivottavasti tämä ratkaisu vahvistaa syntynyttä yleistä linjaa ja avaa umpisolmut pian muissakin pöydissä. Nämä lakot aiheuttavat merkittäviä häiriöitä sekä yksittäisille kansalaisille että myös vientiteollisuuteen. Vienti, eli kansainvälinen kauppa, perustuu toimitusvarmuuteen. Kun toimitusvarmuus häiriintyy, ei syntynyttä luottamuspulaa eikä menetettyjä tilauksia ja asiakkuuksia kurota umpeen pitkään aikaan sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Lisätietoja

Jaana Neuvonen
Asiamies
Öljytuote ry
Puh. 040 580 3447

Mari Vasarainen
Toimitusjohtaja
Autoliikenteen Työnantajaliitto ry
Puh. 040 511 6959

Minna Etu-Seppälä
Johtaja, työelämä
Kemianteollisuus ry
Puh. 040 778 0182

Mika Aalto
Toimitusjohtaja, TkT
Kemianteollisuus ry
Puh. 050 438 9247