Hyppää sisältöön

Taianomaista kemiaa kaikkialla ympärillämme

Miten nuorille saisi parhaiten kerrottua, kuinka merkityksellinen ala kemia on? Tämä asia on yksi tärkeimmistä kysymyksistä kemianteollisuuden alan vetovoimatyössä.

Olen saanut tehdä koko kesän töitä Kemianteollisuuden viestinnän ja vetovoiman tiimissä ja kertonut nuorille tästä maailmaa muuttavasta alasta sosiaalisessa mediassa lukuisien videoiden kautta. Jotta vaikuttamistyötä voidaan tehdä tehokkaasti, pitää ymmärtää, mikä nuoria kiinnostaa – ja miten kertoa kemian alasta siten, että kuulijalle välittyy, kuinka kiinnostavia asioita alan koulutuksella ja alalla pääsee tekemään. Mikäpä olisi konkreettisempaa kuin kertoa, miten itse kiinnostuin kemiasta ja päädyin alalle.

Kiinnostukseni kemiaa ja biologiaa kohtaan heräsi jo yläasteella. Kemiasta tuli sitä mielenkiintoisempaa, mitä enemmän opin. Opetukset pienen pienistä atomeista, alkuaineista, kertomukset soluista sekä arkipäivän esimerkit kemiasta sytyttivät oman hehkulamppuni. Kemia tuntui taianomaiselta. Haaveeni päästä Harry Potterin taikajuomien tunneille kävi todeksi. Olen varmasti juuri sitä ikäpolvea, joka on elänyt kirja- ja elokuvasarjan parissa, ja salaisesti unelmoinut kirjeestä Tylypahkaan.

Kemian salaperäisyys johdatteli minut opiskelemaan alaa. Pohdin, että mitä kaikkea kykenisin tekemään, jos opettelisin muutaman kemiallisen loitsun. Pikku-Fanny varmaankin ajattelisi, että eikö olisi hienoa, jos voisimme korjata kemian avulla maailman ongelmia – kuin taikaiskusta. Erilaiset kokemukset ja havainnot kemiasta auttavat opinnoissa eteenpäin. Haluaisin muistuttaa, että aina ei tarvitse olla varma, onko valinnut oikean opintoalan ja -suunnan, vaan on normaalia ja tavallista tuntea itsensä kemian parissa välillä eksyneeksi ja vähän ulapalla olevaksi.

Kemiaa on kaikkialla. Sitä on mahdotonta vältellä. Kemian vaikutusten ei tarvitse aina olla suuria ja ihmeellisiä, ja usein ihmiset yllättyvätkin siitä, kuinka moni asia liittyy kemiaan. Ne voivat olla erittäin hyödyllisiä ja yksinkertaisia arkipäivän asioita. Hyviä esimerkkejä tällaisista arkipäiväisistä toiminnoista ovat esimerkiksi aamurutiinit. Aamulla herätessä aurinko paistaa kirkkaasti verhojen välistä. Samalla, kun keittelen aamukahvia, avaan keittiön pienen ja vanhan television. Syön aamupalaa, jonka seurauksena suolistomikrobini aloittavat oman työpäivänsä. Ennen kuin lähden kipittämään kohti päivän kiireisiä askareita, niin kaunistaudun käyttämällä kosmetiikkaa. Unohdamme usein kemian arkisuuden. Energia, kahvin uuttaminen, ruoan kemia, television kaukosäätimen paristot ja kemikaalit sekä niiden turvallisuus ja vastuullisuus… Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Pikkuhiljaa, vuosien saatossa, kemian innovaatiot ja sen ymmärtäminen on lisääntynyt. Toisaalta, asioiden ymmärtäminen ja sisäistäminen voi herättää myös vielä enemmän kysymyksiä.

Kemian maailmasta löytyy kaikkea kummallista ja taianomaista, ja sitä uutta kummallista ja taianomaista tulee aina olemaan enemmän ja enemmän. Harry Potterin lailla voimme olla osa kemian tuomia seikkailuja. Kemian mutkikas polku tulee aina olemaan suuri ja jännittävä seikkailu. Ylämäkiä, alamäkiä, satunnaisia pieniä kuoppia ja valtavia kivenmurikoita, joita kemia yrittää kierrellä. Polku ei ole suora, tulevaisuutta ei aina tiedetä, ja vain sen tiedän, että kemia on kuin valtava palapeli, josta aina puuttuu se yksi puuttuva reunapala. Aina, kun luulee saaneensa kokonaisuuden valmiiksi, on aika aloittaa uusi palapeli.

Fanny Lundstedt

Kirjoittaja on Kemianteollisuuden viestinnän ja vetovoiman kesätyöntekijä. Käy katsomassa Fannyn sometekemistä Kemianteollisuuden Instagramista ja TikTokista!