Hyppää sisältöön

Sampo Pehkonen: Korona koettelee, vaan ei hylkää

Koronarokotteet toimivat, mutta optimistisimmat ennusteet on lyöty. Delta-variantti leviää laajan rokotekattavuuden maissa sekä etenkin Asiassa, jossa kattavuus on matala.

Koronatoimien vuoksi Kiina on sulkenut osittain maailman kolmanneksi suurimman sataman Ningbo-Zhoushan. Malesiassa rajoitukset haittaavat puolijohdetehtaiden toimintaa. Japanissa Toyota leikkaa syyskuussa tuotantoa kaikissa tehtaissaan.   

Suomessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru haluaa rokotekattavuuden jopa 90 prosenttiin ennen yhteiskunnan avaamista. Israelissa tartuntamäärät kahdesti rokotetuilla viittaavat siihen, että rokotesuoja deltaa vastaan heikkenee jo puolessa vuodessa.

Viimeisimmissä talousennusteissa tämän vuoden kasvulukuja on trimmattu alaspäin maailmantalouden sekä Yhdysvaltojen osalta.

 

Tilanne huolestuttaa kemianteollisuudessa

Kemianteollisuuden tuotantomäärät supistuivat koronavuonna 2020. Vuoden 2021 toisella neljänneksellä ne olivat edelleen 3 prosenttia pienemmällä tasolla kuin vuoden 2019 vastaavana ajankohtana.

Tilauskanta on noussut euromääräisesti hyvälle tasolle, mutta tämä johtuu pitkälti kohonneesta hintatasosta. Tavaramäärällä mitattuna tilauskanta on vuoden 2016 tasolla.

Kemianteollisuus on elpynyt koronakuopasta kohti normaalitasoa. Ei sen enempää.

Koronan myötä maailmanlaajuisesti kohonneet raaka-aineiden hinnat ja kuljetuskustannukset heittävät varjonsa palautumisen ylle. Delta-variantin myötä hintashokit ja epävarmuus pysyttelevät markkinoilla ennakoitua pidempään.

Pidetään peukut pystyssä, ettei paluu normaaliin viivästy kuin Olkiluodon ydinvoimala.

Sampo Pehkonen

Johtava asiantuntija, tilastot ja kansantalous