Hyppää sisältöön

Sami Nikander: EU:n teollisuusstrategia tunnistaa ansaitusti kemianteollisuuden merkittävän roolin

EU:n komissio julkaisi päivityksen viime maaliskuussa tekemäänsä teollisuusstrategiaansa. Ottaen huomioon koronapandemian ja EU:n Green Dealin tavoitteet, päivitys on tervetullut. Erityisesti koronapandemia on nostanut esiin kemianteollisuuden merkittävän ja jopa kriittisen roolin eri arvoketjuissa. Nopeasti toteutettavat kemian innovaatiot – suunniteltu ja valmistettu Euroopassa – ovat keskeisiä myös kurotettaessa kohti Green Dealin tavoitteita.  Tässä valossa onkin strategian pikavilkaisun jälkeen miellyttävä huomata, että se tunnistaa ja tunnustaa kemian yhtenä keskeisenä teollisena ekosysteeminä, joka voi hyötyä sektorikohtaisesta lähestymistavasta muutettaessa teollisia prosesseja kohti hiilineutraalisuutta.

Toisin kuin monella muulla sektorilla, jotka kohtaavat digitaalisen ja vihreän kaksoissiirtymän, on kemia tekemässä vitossiirtymää. Digin ja hiilineutraaliuden lisäksi meillä paletissa on mukana niin kiertotalous, kemikaalistrategian implementointi kuin koko muutoksen hoitaminen turvallisuudesta tinkimättä. Tämä kaikki on toteutettava yhtäaikaisesti ja tarvittava osaaminen sekä kilpailukykyinen toimintaympäristö varmistaen.

Suomessa olemme jo ottaneet askeleita tähän suuntaan omalla Hiilineutraali Kemia 2045 -tavoitteellamme. Siihen liittyvä mittava selvitystyö on tehty ja puristettu yhteen Hiili Haltuun -julkaisussamme. Sieltä löytyvät ne kannaltamme keskeiset viestit, joita voimme yhdessä edistää matkallamme kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

Lisätietoja

Euroopan kemianteollisuuden järjestö Ceficin toimitusjohtaja Marco Mensinkin kommentit Euroopan komission teollisuusstrategian päivitykseen englanniksi Ceficin kotisivulla.  

Sami Nikander

Johtaja, Vastuullisuus