Hyppää sisältöön

Premixin uusi antimikrobiteknologia torjuu hävikkiä ja lisää turvallisuutta ruokaketjussa

Premix on kehittänyt uudenlaisen aktiivisen antimikrobiteknologian, jolla voidaan vähentää yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta haitallisten mikrobien aiheuttamia ongelmia ja uhkia. Premix aikoo käynnistää teollisen mittakaavan sovellusten kehitysprojektit.

Premix on valmis yhteistyöhön kumppaneiden kanssa, jotka näkevät patentoidussa teknologiassa itselleen uusia liiketoimintamahdollisuuksia. 

Premixin kehittämä PREXELENT -antimikrobiteknologialla voi olla merkittävä vaikutus ravintohävikin hillitsemiseen. Mikrobien toimintaa ja lisääntymistä estävien aktiiviaineiden yhdistäminen muoviin mahdollistaa esimerkiksi säilyvyyden parantamisen koko ravinnon tuotannon arvoketjussa. 
Elintarvikepakkausten lisäksi mahdollisia käyttökohteita ovat ravinnon alkutuotanto ja terveydenhuolto. 

Teknologian ydin on uusi, vahvasti patentoitu menetelmä, jolla antimikrobinen aktiiviaine ja muovi sekoitetaan. Sen toimivuus mikrobeja vastaan on todennettu. Seuraava kehitysvaihe on löytää sovelluskohteita, joihin antimikrobiteknologia voisi tuoda ratkaisun ja uutta liiketoimintaa synnyttävää lisäarvoa. Tavoitteena on luoda uusia vientituotteita, joiden myötä uusi materiaali saadaan laajamittaiseen hyötykäyttöön, Premixin toimitusjohtaja Hanna Ristola. sanoo yhtiön tiedotteessa.

Antimikrobiteknologian innoittajana toimi pihka. Lääketieteen tohtori Arno Sipposen väitöstutkimus osoitti, että pihka tuhoaa mikrobeja ja estää niiden kasvua. Vaikutus perustuu hartsihappoihin. Nykyään Premixin tuotepäällikkönä työskentelevä Ville Mylläri käynnisti vuonna 2016 Tekes Challenge Finland hankkeen, jossa tutkittiin pihkan seostamista kestomuoviin. 

PREXELENT-materiaali sopii olemassa oleviin laitteisiin ja valmistusprosesseihin, joten käyttöönoton vaatimat investoinnit ovat kohtuullisia.

Vuonna 1980 perustettu Premix valmistaa erikoismuovimateriaaleja, joilla hallitaan staattista sähköä tai mahdollistetaan nopea langaton tiedonsiirto. Materiaaliratkaisuja käytetään monilla eri teollisuudenaloilla, kuten auto- ja elektroniikkateollisuudessa, terveyden ja hyvinvoinnin alalla ja tietoliikennesektorilla. Premix työllistää Suomessa lähes sata henkilöä. Perheyrityksen tuotannosta yli 90 % suuntautuu vientiin. 

Lue lisää Premixin tiedotteessa. 

Prexelent

Premix