Hyppää sisältöön

Nyhtökauran kehittäjä Reetta Kivelä on Helsingin yliopiston vuoden 2018 alumni

Elintarvikekemian tohtori, yrittäjä ja nyhtökauran kehittäjä Reetta Kivelä on ehtinyt nuoreen ikään nähden paljon. Ennen menestystuote Nyhtökauraa hän ehti opiskella kemiaa ja elintarvikekemiaa, väitellä tohtoriksi, saada kolme lasta ja työskennellä suomalaisissa elintarvikeyhtiöissä tutkimustehtävissä. Reetta Kivelä on Helsingin yliopiston Vuoden Alumni 2018.

Reetta Kivelän (s. 1977) tutkija- ja elämäntarina on kiehtova: hän aloitti kemian opiskelijana, siirtyi myöhemmin elintarviketieteisiin, sai  kolme lasta opiskeluaikanaan, siirtyi yritysmaailmaan elintarviketutkijaksi, palasi yliopistomaailmaan tekemään väitöskirjaa, joka valittiin vuonna 2011 Helsingin yliopiston soveltavien biotieteiden vuoden väitöskirjaksi. Ja nyt oltiin vasta vuodessa 2011. 

Reetta Kivelän lapsuudenystävä Maija Itkonen lähestyi häntä syksyllä 2014. Heillä syntyi yhteinen ajatus löytää uudenlainen, nopeasti valmistettava ja helppokäyttöinen kaurapohjainen tuote, jota voitaisiin käyttää lihan sijaan – ja tapaan. Itkonen ja Kivelä perustivat keväällä 2015 Gold&Green Foods-yhtiön kaurapohjaisen tuotteensa kehittämiseksi.

Yksi tärkeä etappi oli palkokasveihin erikoistuneen Helsingin yliopiston tutkija Zhong-qing Jiangin palkkaaminen tutkimuspäälliköksi. Kaksikko matkasi soijan teollisesta valmistuksesta tunnettuun pohjios-Kiinaan asti suomalaisia kaurajauhoja ja -leseitä rinkoissaan. Kiinassa löydettiin monien vaiheiden jälkeen oikea koostunut kauralle, härkäpavulle ja keltaherneelle. Nyhtökaura oli syntynyt, ja siitä tuli välittömästi valtaisa menestys. 

Reetta Kivelä valittiin Helsingin yliopiston Vuoden Alumniksi 2018. Lue koko artikkeli Helsingin yliopiston kotisivulla.