Hyppää sisältöön

Nestori Lautanala: Kesäkatalyytin blogi #6 – SuomiAreenan jälkipyykki

Viime viikko sujui kesäkatalyytiltä SuomiAreenan merkeissä. Järjestimme yhdessä ja yksin monta tapahtumaa: Ilmastoaamiainen, #Lumantarpeessa-iltatilaisuus, lavaohjelma ja messuosasto onnistuivat kaikki erinomaisesti ja muutenkin koko viikko oli luma-osaamisen kehittämisen kannalta menestyksekäs. Tässä blogissa kerron mitä teimme Porissa, avaan hieman ajatuksiani SuomiAreenasta ja kerron mitä minulle jäi viikosta päällimmäiseksi ajatukseksi.

Ilmastoaamiainen oli viikon ainoa tapahtuma, jonka järjestimme pelkästään Kemianteollisuuden voimin. Tapahtumassa keskusteltiin ja ”workshopattiin” ajatuksia siitä, millaisia toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan. Se sai jälkikäteen mm. seuraavanlaista palautetta: ”Koko viikon paras aamiaistilaisuus.” ja ”Todella hyvä aihe, jota valittu työskentelytapa tuki erinomaisesti.”

#Lumantarpeessa-iltatilaisuus onnistui kokonaisuutena erittäin hyvin. Paikalla oli paljon juuri oikeaan kohderyhmään kuuluvia henkilöitä, jotka voivat työssään vaikuttaa suomalaisen luonnontieteiden ja matematiikan osaamisen syntymiseen ja kehitykseen.

Tilaisuuden ehdoton vetonaula oli Kahoot-visailu, joka tempaisi yleisön mukaansa ja herätti paljon keskustelua siitä, mitä luma-osaaminen voi oikeastaan olla. Luma-termi on todella laaja ja sillä on yhtä monta määrittelyä kuin luma-osaamisella on sovelluskohteita. Olin itse jo aikaisemmin huomannut, että Kahoot toimii erinomaisesti yläasteikäisten opettamisessa, mutta asiantuntijoiden huomion herättämiseenkin se sopii mainiosti.

Lavaohjelma luma-osaamisesta valloitti torstai-iltana Porin Raatihuoneenpuiston ja keräsi valtavasti varsinkin hieman nuorempaa yleisöä, joka oli tullut katsomaan tapahtumana vetonaulaa Roni Bäckiä. Roni oli muutenkin tilaisuudessa yksi näkyvimmistä hahmoista ja herätti monia naurunpurskahduksia hulvattomilla ilmeillään.

Erityisesti tilaisuuden viimeinen osio, jossa ämpäreillä arvioitiin eri maiden ihmisten keskimääräistä vedenkulutusta, oli nuorista todella suosittu. Roni jäi vielä pitkäksi aikaa tilaisuuden jälkeen ottamaan valokuvia faniensa kanssa. Hän oli luultavasti porin suosituin mies sillä viikolla.

Mitä minulle oikeastaan jäi Porista käteen?

Niin kuin ohjelman määrästä voi huomata, kesäkatalyytin SuomiAreena-viikko oli todella kiireinen. Kävelin viikon aikana reippaasti yli 70 000 askelta, mikä on umpilisäkeleikkauksesta toipuvalle oikeastaan aika paljon. Viikko kuitenkin sujui todella mallikkaasti kaikin puolin, eikä tiukkojen itsetutkiskelujen jälkeen vaikuttanut siltä, että mitään olisi mennyt viikon aikana rikki.

Tärkein anti olivat kuitenkin ajatuksia herättävät keskustelut, joita sain viime viikolla käydä mitä erilaisimpien ihmisten kanssa erilaisissa iltatilaisuuksissa. Tein aloittelijan virheen, kun en ottanut tarpeeksi käyntikortteja mukaan Poriin. Luulen selvinneeni tästä huolimatta vähintäänkin kohtuullisesti iltatilaisuuksien kuhinoista ja rönsyilevistä keskusteluista.

Erityisesti mieleeni jäi tilanne, jossa aurinkokuningas Juhani Tamminen ottaa vähintään 10 erilaista ryhmäkuvaa saman seurueen kanssa erään m-kirjaimella alkavan suomalaisen viestintätoimiston mingle-tilaisuudessa. Tami ei ollut tästä kuitenkaan harmissaan, vaan otti kuvat hyväntuulisesti.

Voisin toistekin tulla käymään Porissa, silloin kun SuomiAreena järjestetään.

Nestori Lautanala

Kesäkatalyytti, viestinnän ja vaikuttamisen harjoittelija, joka sai kaiken irti SuomiAreenasta.