Hyppää sisältöön

Neste: Uusiutuva diesel leikkaa päästöt lähelle nollaa

Moni ympäristötietoinen autoilija miettii konkreettisia keinoja pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Sähköautot ovat vasta tulossa, mutta päästöjä voi vähentää tehokkaasti jo nykyisillä kulkupeleillä.

Neste on kehittänyt Neste My uusiutuva diesel -polttoaineen, jota tankkaamalla päästöt vähenevät jopa 90 prosenttia.

Uusiutuva diesel perustuu Suomessa kehitettyyn NEXBTL-teknologiaan. Sen avulla lähes mikä tahansa kasviöljy tai eläinrasva voidaan jalostaa puhtaaksi hiilivetyseokseksi. Ero niin sanottuihin ensimmäisen sukupolven biodieseleihin on huomattava, sillä ruokakasvien sijaan suomalaisinnovaatiolla voidaan hyödyntää jätteitä ja tähteitä.

Nesteen uusiutuvan dieselin korkeasta laadusta kertoo, että se sopii sellaisenaan nykyisiin dieselmoottoreihin ja jakelujärjestelmiin. Tuotteen laatu ylittää fossiiliset dieselit muun muassa puhtautensa ansiosta.

Neste on noussut muutamassa vuodessa maailman suurimmaksi jätteistä ja tähteistä valmistettujen uusiutuvien polttoaineiden tuottajaksi. Niitä valmistetaan yhtiön jalostamoilla Porvoossa, Rotterdamissa ja Singaporessa kolme miljardia litraa vuodessa.

Nesteen uusiutuvilla hiilivedyillä voi korvata fossiilisia raaka-aineita myös liikennesektorin ulkopuolella. Niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi kemianteollisuuden sovelluksissa, kuten uusiutuvien liuottimien ja uusiutuvien muovien valmistuksessa.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Neste