Hyppää sisältöön

Neste Suomen suurin yhteisöveron maksaja – monet kemianteollisuuden yritykset listan kärkipäässä

Kemianteollisuus ry:n jäsenet maksoivat viime vuonna yhteensä 760 miljoonaa euroa yhteisöveroa.

Kemianteollisuus ry:n jäsenyritys, polttoainevalmistaja Neste maksoi viime vuonna eniten yhteisöveroa Suomessa. Tämä selvisi keskiviikkona, kun Verohallinto julkisti vuoden 2022 verotietoja. Neste maksoi yhteisöveroa viime vuonna yhteensä 315,5 miljoonaa euroa. Summa on kuusinkertainen verrattuna vuoteen 2021, jolloin Neste tuotti valtion kassaan 52 miljoonaa euroa.

– Neste on merkittävä suomalaisen talouden veturi ja hyvinvointivaltion rahoittaja. Nesteen ja muiden jäsenyritystemme maksamat yhteisöverot mahdollistavat merkittävältä osalta hyvinvointiyhteiskuntamme ja sen tarjoamat palvelut, Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto sanoo.

Myös muut Kemianteollisuuden jäsenyritykset olivat Suomelle rahasampoja. Lääketeollisuuden jättiyritys Bayer maksoi yhteisöveroa 139 miljoonaa euroa, Orion 84,8 miljoonaa euroa. Bayer on paitsi suuri yhteisöveron maksaja, se myös investoi Suomeen voimallisesti. Turkuun valmistui hiljattain uusi 250 miljoonaa maksanut lääketehdas, jonka tuotanto alkaa ensi vuonna. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Bayer on maksanut Suomeen yhteisöveroa yli 1,2 miljardia euroa.

Kemianteollisuus ry:n lannoitteita ja kemikaaleja valmistavat jäsenyritykset olivat myös suuria yhteisöveron maksajia. Norjalaisen Yara International ASA:n tytäryhtiö Yara Suomi maksoi yhteisöveroa 61,1 miljoonaa euroa, suomalainen kemikaalialan yritys Kemira 44,2 miljoonaa euroa. Yhteensä Kemianteollisuus ry:n jäsenet maksoivat viime vuonna 760 miljoonaa euroa yhteisöveroa.

– Kemianteollisuus ry:n jäsenten maksama summa on valtava ja alan merkitys kiistaton. Toimintaympäristön Suomessa on tulevaisuudessakin oltava sellainen, että täällä on kannattavaa olla ja että tänne kannattaa tulevaisuudessa investoida. Bayer on hyvä esimerkki siitä, miten luottamus suomalaiseen yhteiskuntaan on kantanut hedelmää ja tuonut tärkeitä veroeuroja Suomeen, Aalto sanoo.

Muiden alojen suuria yhteisöveron maksajia olivat muun muassa metsäyhtiöt UPM (247 miljoonaa euroa) ja Metsä Group (208,5 miljoonaa euroa), sekä pankkikonsernit OP Ryhmä (227 miljoonaa euroa) ja Nordea (186 miljoonaa euroa). Myös energiayhtiö Fortum oli suuri yhteisöveron maksaja (200 miljoonaa euroa).