Hyppää sisältöön

Muovi- ja komposiittialalle lisää osaajia yritysten ja oppilaitosten poikkeuksellisella yhteistyöllä Lounais-Suomessa

Lounais-Suomessa on lukuisia yrityksiä, joiden tuotannossa muovilla ja komposiittimateriaaleilla on merkittävä rooli. Muovi- ja komposiittialan yritysten kasvunäkymät ovat hyvät – korona on jopa vauhdittanut alan yritysten kasvua ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia. Alueella on syntynyt poikkeuksellisen vahva yhteinen tahtotila osaajien houkuttelemiseksi alalle. Loppuvuonna käynnistyy yritysten toiveesta alan ammattitutkinto ja tulevana vuonna ammatillinen perustutkinto sekä todennäköisesti myös amk-tasoinen täsmätäydennyskoulutus. Lisäksi yritykset ovat viestimässä alasta kiinnostavasti valtakunnallisen MuoviLove-yhteisnäkyvyyden kautta.

Muovi- ja komposiittialan osaajatarve on kasvussa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Alan koulutusta ei ole ollut lähivuosina lähellä sijaitsevissa oppilaitoksissa saatavilla, muuallakin Suomessa koko ajan vähemmän. Seudun yritykset (Coreplast Laitila Oy, Favorit Tuote Oy, Leo Laine Oy, Motoseal Components Oy, Muottituote Oy, Oras Oy ja Satatuote Oy) lähtivät helmikuussa 2020 pohtimaan yhdessä Rauman kauppakamarin, Satakunnan kauppakamarin ja 2. asteen oppilaitos WinNovan, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Rauman kaupungin sekä Muoviteollisuus ry:n kanssa mahdollisuuksia syvemmälle yhteistyölle osaajien houkuttelemiseksi alalle ja yrityksiin.

Suunnitelmista päästään konkretiaan nyt loppuvuoden 2020 aikana, kun tuotantotekniikan ammattitutkinto muovi- ja kumitekniikan osaamisalalta käynnistyy Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan toteuttamana. Koulutus alkaa eri yrityksistä tulevien 11 jo alalla työskentelevän osaajan voimin, lisää opiskelijoita tulee mukaan ensi vuoden alkupuolella. Marraskuussa käynnistyy myös valtakunnallinen MuoviLove -näkyvyysyhteistyö, johon suurin osa yhteistyössä mukana olevista yrityksistä on sitoutunut tuleville vuosille. Näkyvyysyhteistyö lähtee liikkeelle pelillistetyn videon valtakunnallisella levittämisellä sosiaalisessa mediassa yhteistyössä Oikotie Oy:n kanssa. Tavoitteena on saada houkuteltua pelin kautta kävijävirtaa tutustumaan yrityksiin, toimialaan, yritysten avoimiin työpaikkoihin ja WinNovan alan koulutuksiin. Samalla ammutaan alas muoviin liittyviä myyttejä. Lisäksi on suunniteltu esimerkiksi yritysten yhteisiä tempauksia, joilla alasta viestitään kiinnostavasti.

– Yritysten yhteistyön ensimmäinen sytyke oli ”Ämpäristöteko 2019” -kampanjan onnistuminen. Muoviala on kaivannut positiivisia ulostuloja. Saimme kipinää muovialan yritysten ja työmahdollisuuksien esiintuomiseen ja ymmärsimme, että paikallisella yhteistyöllä voidaan saada merkittäviä asioita aikaan. En usko, että yhteistyö jää vain tähän, vaan kehittyy vielä edelleen”, sanoo Motoseal Components Oy:n toimitusjohtaja Kari Sallinen.

– Tällä hetkellä muoviteollisuudessa on huutava pula ammattilaisista, sekä automaation että muovialan yleisesti. Muovialan koulutuksen jatkuva väheneminen on mahdoton yhdistelmä liittyen tämänhetkiseen tarpeeseen. Sen sijaan, että voivottelemme asiaa, oli alueen työnantajien otettava tilanne niin sanotusti itse haltuun. Toki tässä myös alueemme oppilaitosten tuki ja ammattitaito on ollut ja on aivan välttämätön. Koulutuksen ja yhteistyön lisäksi meidän muovialan eturintamassa olevien on tuotava itseämme positiivisesti esiin. Nyt mediassa on paljon muoviin liittyvää suoranaista väärää faktaa, jota kerrotaan totuutena suurelle yleisölle,” kertoo ajatuksistaan tuotantojohtaja Jani Saarenpää Coreplast Laitila Oy:stä.

– Kasvavien asiakasvaatimusten takia henkilökunnan osaamisella ja koulutuksella on yhä suurempi merkitys yrityksen menestymiselle kansainvälisillä markkinoilla. On tärkeää, että yritys pystyy tarjoamaan kumppaneidensa kanssa laadukasta ja monitasoista koulutusta henkilökunnalleen. On ollut ilo huomata miten yhdessä paikallisten yritysten ja oppilaitosten kanssa olemme päässeet rakentamaan koulutuksen, joka tukee yritysten ja seutukunnan kehittymistä muovialan huipulla”, hehkuttaa yhteistyötä Satatuote Oy:n Supply Chain Manager Lotta Haaslahti.

– Ammattitutkinnon sisällön suunnitteluun ovat osallistuneet alusta lähtien niin yritysten edustajat kuin Muoviteollisuus ry. Yritykset työstävät muovia- ja komposiittimateriaaleja eri tavoin ja osaamisen kehittämistarpeet ovat sitä kautta hyvin erilaisia, mikä on tarkoin huomioitava kunkin opiskelijan henkilökohtaisessa oppimispolussa. Nyt meillä on sisällön kohdentamiseen erittäin hyvä mahdollisuus”, kertoo tutkinnon vastuuhenkilö, kone- ja tuotantotekniikan lehtori Ilkka Kallio. 

– Osa tutkinnosta toteutetaan yhteistyössä SAMKin kanssa, lisäksi ulkopuolisia asiantuntijoita tullaan hyödyntämään yritysten toiveiden mukaan. Myös alan perustutkinto on WinNovan tutkintovalikoimassa tulevassa kevään yhteishaussa, joten uusia osaajia toivotaan alan pariin”, lisää koulutuspäällikkö Kari Laine WinNovasta.

– Olemme innossamme syvenevästä yhteistyöstä alan yritysten kanssa sekä koulutusten sisältöjen toteutuksesta WinNovan kanssa. Lisäksi Satakunnan ammattikorkeakoulu voi tarjota alan yrityksille täsmäkoulutusta muun muassa automaation ja robotiikan sekä suunnittelu- ja materiaaliosaamisessa.”, toteaa koulutusyhteistyötä rakentava lehtori ja tiimivastaava Riitta Tempakka SAMKista.

– Tämä on alan yritysten ja oppilaitosten aitoa ja toivottua yhteistyötä. Yritysten toiveita on kuultu tarkalla korvalla ja oppilaitosten rajat unohtaen. Yhteinen näkyvyys konkretisoituu somekampanjoinnin lisäksi myös yhteisellä tekemisellä. Edelleen toivomme laajenevaa yhteistyötä, eli muitakin alan yrityksiä toivotaan mukaan yhdessä tekemiseen”, kuuluttaa Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa.

– Erilaisia kotimaisia muovituotteita valmistetaan Suomessa yli 500 yrityksessä 10 000 osaajan voimin. Töitä ja yrittäjyyttä olisi varmasti isommallekin joukolle. Osaamisen kehittäminen ja tiedon levittäminen ovat nyt avaintärkeitä, kun ammatillinen koulutuskin elää muutoksessa ja toisaalta Suomi todella tarvitsee kaikki tekijät pian töihin. Minua itseäni todella innostaa Satakunnan ja Varsinais-Suomen MuoviLove -henki. Muovilla Suomi luovii ulos koronasta ja lamasta!”, toteaa toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä.

Lisätietoja

Kari Sallinen, Motoseal Components Oy, toimitusjohtaja, 0500 122 471

Lotta Haaslahti, Satatuote Oy, Supply Chain Manager, 040 725 0002

Jani Saarenpää, Coreplast Laitila Oy, Production Director, 050 553 8884

Ilkka Kallio, lehtori, 044 455 8193 ja Kari Laine, koulutuspäällikkö, 044 455 8199

Riitta Tempakka, Satakunnan ammattikorkeakoulu, lehtori, 044 710 3639

Riikka Piispa, Rauman kauppakamari, toimitusjohtaja, 040 7088 555

Vesa Kärhä, Muoviteollisuus ry, toimitusjohtaja, 040 559 7557

 

MuoviLove -näkyvyysyhteistyön sivusto:
https://muovilove.meillaontoita.fi/

 

WinNovassa käynnistyvät tutkinnot:
Tuotantotekniikan ammattitutkinto, Muovi ja kumitekniikan osaamisala
https://www.winnova.fi/koulutukset/koulutustarjonta/kone-_ja_tuotantotekniikka/tuotantotekniikan_ammattitutkinto_muovi_ja_kumitekniikan_osaamisala_oppisopimus.8928.html

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja, levyseppähitsaaja, muovi-ja kumituotevalmistaja
https://www.winnova.fi/koulutukset/koulutustarjonta/kone-_ja_tuotantotekniikka/kone-_ja_tuotantotekniikan_perustutkinto_koneistaja_levyseppahitsaaja_muovi-ja_kumituotevalmistaja.8867.html