Hyppää sisältöön

Mistä vetoa vientiin? – Kotimaisen teollisuuden alasajo pysäytettävä

Vientiteollisuuden tulevaisuus on Suomessa vakavasti uhattuna. Lähivuosina teollisuudelle lankeavat lisäkustannukset esimerkiksi rikkidirektiivistä rapauttavat entisestään kustannuskilpailukykyä. Samanaikaisesti toimintaympäristöön kohdistuva sääntely lisääntyy. Lyhytnäköinen ja tempoileva teollisuuspolitiikka jäädyttää kotimaiset investoinnit ja siirtää tuotantoa ja työpaikkoja Suomen ulkopuolelle.

Teollisuudella on merkittävä rooli työllistäjänä ja hyvinvoinnin takaajana. Jos vienti vetää, tuo se hyvinvointia koko talouteen.

”On muistettava, että esimerkiksi eläkkeet, koulutus ja julkinen terveydenhuolto rahoitetaan yksityisen sektorin ja ennen kaikkea vientiteollisuuden menestyksen kautta. Odotamme valtiovallalta pikaisia päätöksiä sen varmistamiseksi, että teollisuus pystyy toimimaan Suomessa kilpailukykyisesti ja investoimaan”, painottaa Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Jorma Turusen mukaan talouden ongelmat saadaan ratkaistua kasvua lisäämällä, ei sitä hyydyttämällä. ”Vientiteollisuus ei kestä enää yhtään lisärasitetta. Rikkidirektiivin tuomat kustannukset on kompensoitava täysimääräisesti”, Turunen vaatii.

Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä on samoilla linjoilla. ”Kansallisilla päätöksillä on merkittävä vaikutus teollisuuden kilpailukykyyn. Tämän vuoksi hallituksen pitäisi toteuttaa päätöksiä, jotka auttavat teollisuutta investoimaan ja kehittämään uutta liiketoimintaa.”

Toimitusjohtajien mukaan myös yhteisö- ja ansiotuloverojen lasku toisi elinvoimaa ja kilpailukykyä talouteen.

Metsäteollisuus ry, Teknologiateollisuus ry ja Kemianteollisuus ry haastavat vaikuttajat keskusteluun viidellä eri paikkakunnalla tammi-helmikuussa 2013. Keskusteluissa etsitään keinoja, joilla vientiteollisuus saadaan pidettyä elinvoimaisena ja kilpailukykyisenä. Tilaisuuksien sarja alkaa Kokkolasta 17.1.2013 ja päättyy Ouluun 1.2.2013.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Timo Jaatinen, Metsäteollisuus ry, puh. (09) 132 6600

Toimitusjohtaja Jorma Turunen, Teknologiateollisuus ry, puh. 0500 445 444

Toimitusjohtaja Timo Leppä, Kemianteollisuus ry, puh. 050 301 6800