Hyppää sisältöön

Mika Aalto: Yhteistyö vie eteenpäin

Kemianteollisuus ry:n uusi toimitusjohtaja Mika Aalto aloitti pestinsä kesäkuun alussa. Mikalla on mittava työhistoria teollisuuden ja tutkimuksen parissa, ja hän on päässyt seuraamaan läheltä kemianteollisuutta. Häntä ajaa eteenpäin halu tehdä Suomesta parempi − yhdessä.

– Tämä on uutta ja innostavaa työtä, johon heittäydyn täysillä. Työskentelin yli kaksi vuosikymmentä valtion palveluksessa, ja Tekesissäkin vierähti 15 vuotta. Viimeisin periodi ennen kemianteollisuutta oli Työ- ja elinkeinoministeriössä Työllisyys ja toimivat markkinat -osastolla, sanoo Mika Aalto.

– Työ- ja elinkeinoministeriössä työskentelin paljolti kierto- ja biotalouden sekä cleantechin parissa. Aika monet kemianteollisuuden jäsenyrityksistä ovatkin ennestään tuttuja, hän sanoo.

Mika Aallon mukaan Suomella on kaikki edellytykset olla kemianteollisuuden yrityksille todella hyvä maa.

– Meillä on useita valtteja puolellamme. Suomi on erittäin houkutteleva maa investoinneille – meillä on runsaat raaka-ainevarannot, ennustettavat ja rauhalliset yhteiskuntaolot ja hyvin vakaa infrastruktuuri. Aika helposti pidämme niitä itsestäänselvyytenä, mutta monessa maassa nämä ovat huonommalla tolalla. Meillä on erinomaisia yrityksiä, jotka menestyvät kilpailluilla markkinoilla. Ja meillä on osaavia ihmisiä, korkeatasoista tutkimusta.

Haasteita kemianteollisuudessakin riittää.

– Yksi on osaamisen varmistaminen tulevaisuudessa. Innovaatiotoimintaan pitää investoida vahvasti. Yrityksillä on oltava ennustettava ja turvallinen toimintaympäristö, mikä mahdollistaa investoinnit tulevaan. Näiden edistäminen Kemianteollisuus ry:n keskeisiä tehtäviä.

Kemianteollisuuden tunnettavuus voisi olla paremmalla tolalla.  Mitä sen eteen voidaan tehdä?

– Kemianteollisuuden monimuotoisuus on ehdottomasti sen rikkaus, mutta samalla se voi hämmentää. Yritykset toimivat hyvin erilaisilla markkinoilla, vaikka niitä yhdistääkin kemian osaaminen. Osansa on myös sillä, että nuoria voi olla haasteellista innostaa kemian opiskelusta koulussa. Itse olin tässä suhteessa erilainen nuori. Innostuin jo alle kouluikäisenä kokeilemaan serkkuni kemistipaketilla, ja sillä tiellä olen tavallaan vieläkin. Uteliaisuus jäi, ja se lienee yksi keskeisiä luonteenpiirteitäni.  

– Toimialan tunnettuuden kehittämisessä voimme katsoa peiliinkin. Kemia on todellakin osa hyvää elämää ja elämän edellytys, mutta muistammeko kertoa siitä? Tämä ”velvollisuus” koskee kollektiivisesti kaikkia kemianteollisuuden toimijoita.

– Taaksepäin katsoessani huomaan, että kun jotkin tutkimukselliset aihepiirit ovat tuntuneet vaikeilta, olen siitä huolimatta – tai juuri siitä syystä – niihin uteliaana tarttunut. Väitöskirjani käsitteli kemiallista termodynamiikkaa, ja siinä loin äärimmäisen tarkan laskentamallin, jota on sittemmin hyvällä menestyksellä sovellettu teollisuudessa. 

Edeltäjänsä Timo Lepän Mika Aalto tuntee hyvin.  Uuden toimitusjohtajan valintaprosessi meni vähän kuin elokuvissa.

– Luin Timon lähdöstä Kemia-lehdestä. Ajattelin jo tuolloin, että tuossa on oikeasti kiinnostava työ. En ehtinyt tehdä asialle mitään, kun seuraavana päivänä minulle soitti rekrytointikonsultti ja kysyi, olenko kiinnostunut. Siitä se lähti, monivaiheinen prosessi, jonka lopuksi tehtävää tarjottiin minulle.

– Timo on tehnyt valtavan paljon hyvää niin kemian toimialalle kuin Kemiateollisuus ry:n organisaatiolle. Hänen jälkeensä on hyvä jatkaa, yhdessä.