Hyppää sisältöön

Mika Aalto ja Riku Aalto Kauppalehdessä: Miten houkuttelemme investoinnit juuri Suomeen?

Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto ja Teollisuuslliiton puheenjohtaja Riku Aalto pohtivat Kauppalehden mielipidekirjoituksessa Suomen pitkän aikavälin strategiaa vientiteollisuuden elinvoimaisuuden turvaamiseksi koronakriisin jälkeen. Miten houkuttelemme investoinnit juuri Suomeen?

Aalto & Aalto korostavat, kuinka tärkeää Suomen tulevaisuuden kannalta on teollisuusyritysten selviäminen koronakriisistä.

– Vientiteollisuuden ja hyvinvointivaltion kohtalonyhteys on selvä: menestyvät vientiyritykset luovat talouspohjan hyvinvoinnin turvaamiselle ja palveluiden rahoittamiselle.

Korkea osaamisen taso ja innovaatiot ovat avaintekijöitä, joiden voimalla yritykset pystyvät uusiutumaan, investoimaan ja työllistämään. Niillä ylläpidetään ja kehitetään Suomen hyvinvointivaltiota. Kirjoittajien mukaan jo ennen koronakriisiä oli selvää, että Suomi tarvitsee mittavia investointeja ilmastonmuutoksen torjuntaan ja uuteen teknologiaan. Pandemia vei huomion toviksi muualle, mutta investointien tarve ei ole kadonnut mihinkään. Päinvastoin.

– Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu on valtava mahdollisuus Suomelle. Suomi voi samaan aikaan tehdä ilmasto- ja elinkeinopolitiikkaa, joka sekä vie Suomea kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa että vahvistaa suomalaisen teollisuuden kansainvälistä kilpailukykyä.

– Kemianteollisuudessa työnantajat ja työntekijät ovat tehneet Responsible Care -ohjelman puitteissa omaehtoista vastuullisuustyötä puhtaamman, turvallisemman ja kestävämmän teollisuuden eteen jo lähes kolmekymmentä vuotta, vuodesta 1992.

Kirjoittajat peräänkuuluttavat sujuvaa luvitusta ja päästötöntä, hinnaltaan kilpailukykyistä sähköä. Kaikilla sähkön hintaan vaikuttavilla tekijöillä kuten sähköverolla on merkitystä. 

– Korona on keskittänyt huomiomme tähän hetkeen, mutta ymmärrys rakenteita järisyttävästä murroksesta on oltava kirkkaana mielessä, kun taloutemme iskukykyä nostetaan uudelleen koronan tuhojen jäljiltä, päättävät kirjoittajat.

Lue koko kirjoitus Kauppalehdessä.