Hyppää sisältöön

Luonnontieteellis-matemaattinen osaaminen nousuun SuomiAreenalla

Luonnontieteellis-matemaattinen osaaminen on saatava nousuun tulevaisuuden Suomessa. Viimeisimmät PISA -tulokset ovat laskusuhdanteisia ja luonnontieteelliset ja tekniset alat kärsivät vetovoimahaasteesta. Myös arjen valintoihin tarvitaan entistä enemmän tietopohjaa ja ymmärrystä. Miten nousu saadaan aikaiseksi, ratkaistaan SuomiAreenalla.

Insinööriliitto, Kemianteollisuus ry, Loimu ry, Metsäteollisuus ry, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – Sakki ry, Suomen Opiskelija-Allianssi – Osku ry, Tekniikan Akateemiset TEK ja Tekniikan museo kannustavat päättäjiä, vaikuttajia ja opetuksen kehittäjiä tarttumaan LUMA-osaamisen haasteisiin. SuomiAreenalla 15.-19.7.2019 on tilaisuus löytää nousuun uusia ratkaisuja.

– Luonnontieteellis-matemaattinen osaaminen on teollisuuden aloilla aivan keskiössä. Globaalit haasteet ratkaistaan luonnontieteiden avulla. Tarvitsemme huippuosaajia rakentamaan tulevaisuuden ratkaisuja kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Näillä aloilla pelastetaan maailmaa, korostaa Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen on samoilla linjoilla: – Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen on yhtä keskeistä kuin lukeminen ja kirjoittaminen. LUMA-ymmärrystä tarvitaan metsäteollisuuden työtehtävissä nyt ja tulevaisuudessa.

Nuoria tulisi kannustaa luonnontieteellisen ja matemaattisen osaamisen kehittämiseen jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin osaamisen syventäminen ja soveltaminen olisi luonnollista koko elämän ajan ja luonnontiede osa jokapäiväistä elämää.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo korostaa perusopetuksen merkitystä tulevaisuuden LUMA -osaamisen kehittämisessä. – Lasten ja nuorten matemaattinen osaaminen eriytyy jo varhaisista kouluvuosista, jatkuen toiselle asteelle. Tämä näkyy korkea-asteella opinnoissa pärjäämisessä. Epätasainen osaamistilanne on kestämätön, painottaa Salo.

– Kyse on myös tulevaisuuden teknologisista ratkaisuista – siitä, miten pelastamme maailman, museonjohtaja Marjo Mikkola Tekniikan museosta kiteyttää. – Vahva LUMA-osaaminen luo vankan perustan tulevaisuuden teknologian rakentamiselle.

SuomiAreenalla LUMA-osaamisen haasteeseen tartutaan monella foorumilla:

Torstaina 18.7. klo 16-17 Purje-lavalla järjestetään yleisölle avoin lavaohjelma Luman tarpeessa luonnontieteet ja matematiikka pelastavat maailman! Ohjelmassa kaksi joukkuetta ottelevat leikkimielisessä kisassa LU+MA -tietämyksestä ja väittelevät osaamisen kehittämisen keinoista.

Kansalaistorin teltalla numero 16 yleisöllä on maanantaista perjantaihin, 15.19.7.2019 mahdollisuus testata LU+MA -osaamistaan päivittäin vaihtuvissa visailutehtävissä. Innovaatiopelissä taas etsitään ratkaisuja maailman pelastamiseen.

Lisätietoja

Anni Siltanen, Kemianteollisuus ry