Hyppää sisältöön

Lukion kemiakilpailussa voitto Espooseen

Lukion kemiakilpailun perussarjassa parhaiten menestyneet palkittiin 4.5.2012 Komppa-päivillä Porvoossa. Kansallisen kemiakilpailun perussarjan kärki oli tänä vuonna poikkeuksellisen tasainen. Nuoret lahjakkuudet tutustuivat opettajineen kahden päivän ajan kemian alan tuoreeseen tutkimukseen ja työpaikkoihin.

Kansallisen kemiakilpailun perussarjan 2011 – 2012 voittaja oli Mika Muhonen Espoon Olarin lukiosta. Kilpailun kärki oli poikkeuksellinen tasainen, sillä toisen palkinnon jakoivat peräti viisi lahjakkuutta: Laura Antola (Olarin lukio), Johannes Fagerholm (Etelä-Tapiolan lukio), Matias Mannerkoski (Järvenpään lukio), Petteri Mäki (Mynämäen lukio) ja Juho Pyörälä (Hyvinkään Sveitsin lukio).
 
Lukion kemiakilpailun järjestää vuosittain Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry.
 
Komppa-päivät järjestävät vuosittain yhteistyössä Suomalaisten Kemistien Seura ja Kemianteollisuus ry. Tilaisuus on palkinto jo sinällään. Kahden päivän aikana nuoret opettajineen saavat tiiviin tietopaketin kemian alan tuoreesta tutkimuksesta ja tutustuvat kemian työpaikkoihin.
 
Tämänvuotiset Komppa-päivät pidettiin Helsingissä ja Porvoossa. Ensimmäisenä päivänä 3.5.2012 nuoret tutustuivat opettajineen kemian opiskeluun Helsingin yliopiston kemian laitoksella. Valion tutkimus- ja tuotekehityskeskuksessa tutustuttiin luonnontieteen läpimurtoihin nobelisti A.I. Virtasen jalanjäljissä.
 
Toisena päivänä osallistujat pääsivät tutustumaan Neste Oil Oyj:een Porvoon Kilpilahdessa.

– On tärkeää, että kemiasta kiinnostuneet ja siinä menestyneet lahjakkuudet saadaan koolle ja heille tarjotaan korkeatasoista ohjelmaa. Näillä nuorilla on oikeasti koko ura ja elämä edessään. Uskon, että tämä mahdollisuus syventyä kemiaan konkreettisesti ja syvemmin toimii kannustimena, sanoo Suomalaisten Kemistien Seuran hallituksen puheenjohtaja Nina Aremo.

 
– Kemiassa tapahtuu koko ajan, ja alan pitää olla hereillä tavoittaakseen lahjakkaat nuoret. Esimerkiksi biotaloudessa kemia on aivan keskiössä, ja Suomi puolestaan omaa mahdollisuudet nousta merkittäväksi biotalouden veturiksi. Tekijöitä ja osaamista siis todella tarvitaan, sanoo Kemianteollisuus ry:n osaamis- ja koulutusasioista vastaava johtaja Riitta Juvonen.
 
– Komppa-päiviä on vietetty jo useana vuotena. Päivien anti ja tunnettavuus on hyvässä tasolla – usein saa vastata kysymykseen, koska ja missä päivät vietetään. Moni kemian urakseen valinnut huippuammattilainen on kouluaikoinaan osallistunut Komppa-päiville, sanoo Juvonen.
 
Komppa-päivät ovat saaneet nimensä suomalaisen kemistin, yhteiskunnallisen vaikuttajan ja kamferin kokonaissynteesin kehittäjän Gustaf Kompan (1867 – 1949) mukaan.

Lisätietoja

Riitta Juvonen, Kemianteollisuus ry, puh. 09 1728 3218, 040 515 7107.
Heleena Karrus, Suomalaisten Kemistien Seura, puh. 010 4256 302, 050 5571894.