Hyppää sisältöön

Lassila & Tikanoja harppaa Muovinaattorilla muovienkierrätyksen kärkeen

Lassila & Tikanojan juuri avattu muovinkierrätyslaitos Merikarvialla on yksi Pohjois-Euroopan moderneimmista jätemuovinkäsittelylinjastoista. Muovinaattoriksi nimetyn linjaston, myötä entistä haasteellisemmat, muovijätteet saadaan tehokkaasti hyödynnettyä kotimaisen muoviteollisuuden tarpeisiin.

Lassila & Tikanoja avasi Muovinaattori-linjaston Meriravialla 5.9. Laitos oli Suomen suurin yritysmuovien käsittelijä jo aiemmin, ja nyt laitoksen käsittelykapasiteetti tuplaantuu 20 000 muovitonniin vuodessa. Muovinaattorilla likaiset ja aiemmin vaikeasti hyödynnettävissä olleet muovit pystytään kierrättämään suomaliasen muoviteollisuuden raaka-aineiksi. 

Kun uusien muovituotteiden valmistuksessa käytetään uusiomuovia neitseellisen raaka-aineen sijasta, ilmastopäästöjä jää syntymättä jopa 40 000 tonnia. Tämä vastaa noin 4 000 suomalaisen vuosittaisia päästöjä. Lisäksi päästöt vähenevät, kun jätemuovi jää polttamatta. 

Kaupoissa, teollisuudessa ja rakentamisessa syntyy valtava määrä esim. likaista kalvomuovia tai yrityspakkauksia. Niiden kierrättäminen on ollut Euroopassa haasteellista sopivan käsittelyteknologian puuttuessa. Muovinaattorin ansiosta nämä vaikeasti kierrätettävät muovit saadaan palautettua teollisuuden raaka-aineeksi.

Muovinaattorista tekee ainutlaatuisen sen innovatiivinen pesuteknologia, joka mahdollistaa likaisten muovien käsittelyn ekologisesti ja vettä säästäen. Merikarvian laitoksella muoveja murskataan, pestään, sulatetaan ja granuloidaan noin 30 työntekijän voimin. 

Lue lisää Lassila & Tikanojan tiedotteessa.