Hyppää sisältöön

Kutsu: Mitä Viro tekee oikein ja Suomi väärin, kun oppimistulokset menevät eri suuntiin? Osaamisen taso huolettaa vientiyrityksissä – infotilaisuus 15.6.2022 klo 9

Suomessa oppimistulokset heikkenevät, ja osaajapula ja heikentyvä osaajien laatu heijastuvat suoraan yritysten kasvuun ja kilpailukykyyn. Selvitimme, mitä toimenpiteitä Suomessa tulisi viipymättä tehdä ja mitä voisimme oppia Virosta.

Suomi on ollut ylpeä Pisa-menestyksestään ja luonnontieteellis-matemaattisesta (LUMA) osaamisestaan. Valitettavasti olemme maana pudonneet kehityksen kärjestä. Huoli osaavan työvoiman saatavuudesta ja koulutuksen tasosta on noussut sekä kansallisesti että kemianteollisuuden alan yrityksissä.

Viro on jo noussut Suomen ohi oppimistuloksissa, ja sen suunta on nousujohteinen. Suomessa tilanne on päinvastainen. Pisan kansallinen tutkimusjohtaja Arto K. Ahonen Jyväskylän yliopistosta sanoo Kemianteollisuudelle, että Viro näyttäisi olevan koulujärjestelmänsä suhteen samassa tilanteessa kuin Suomi 15 vuotta sitten.

– Koulutus nähdään Virossa arvokkaana ja sekä oppilaat että perheet ovat valmiita panostamaan koulutukseen. Viron koulujärjestelmä kykenee tasaamaan perhetaustasta johtuvia osaamisen eroja enemmän kuin OECD-maissa keskimäärin, Ahonen sanoo ja jatkaa, että Virossa ei ole samanlaista eroa osaamisen suhteen tyttöjen ja poikien välillä, vaan osaaminen on tasavertaista – toisin kuin Suomessa.

Toimialakatsausinfossa esitellään tarkemmin Ahosen arvioita ja Viron talous- ja viestintäministeriön asiantuntijan arvioita maan hyvästä menestyksestä oppimistuloksissa. Tarkastelemme myös Virossa tehtyä selvitystä, joka paljastaa merkittävän eron suomalais- ja virolaisnuorten motivaatiossa LUMA-aineisiin. Lisäksi Kemianteollisuus esittelee listan toimenpiteistä, joilla osaamisen taso nostetaan takaisin maailman huipulle.

Infossa esitellään myös kemianalan yrityksille tehdyn jäsenkyselyn tuloksia. Kysyimme, miten kasvaneet energiakustannukset ovat vaikuttaneet yrityksissä.

Tervetuloa infoon, johon pääset osallistumaan täältä. Äänessä ovat Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto, johtava asiantuntija Anni Siltanen ja johtava asiantuntija Sampo Pehkonen.

Paikka: Teams, 15.6.2022 kello 9–10

Info on tarkoitettu tiedotusvälineille ja kemianteollisuutta seuraaville sidosryhmille. Infoon ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

 

Lisätietoja

Juha Vainio, viestintäjohtaja, Kemianteollisuus ry, 040 688 2609, juha.vainio@kemianteollisuus.fi