Hyppää sisältöön

Kokkolan suurteollisuusalue KIP 75 vuotta

Tuotannollisen toiminnan aloittamisesta Kokkolan suurteollisuusalueella tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta. Kokkola Industrial Park KIP on nykyään kansainvälisesti ainutlaatuinen teollisuusalue, jossa on kaikki saatavilla olevat palvelut ja hyödykkeet.

Tuotanto suurteollisuusalueella käynnistyi vuonna 1945, jolloin otettiin käyttöön sittemmin Kemiran tehtaina tunnetut valtion Rikkihappo- ja Superfosfaattitehtaat Oy:n tuotantolaitoksett. Vuonna 1962 perustettiin natriumsulfaatti- ja kalsiumkloriditehtaat. Outokumpu aloitti alueella 1962 rikkitehtaalla ja voimalaitoksella. Kobolttitehtaan tuotanto käynnistyi vuonna 1967 ja sinkkitehtaan vuonna 1969.

Nykyään KIPin vahvuuksia ovat korkeatasoinen infrastruktuuri sekä runsas palvelu- ja hyödyketarjonta. Alueen kehittämisessä ovat pitkäjäntesitä työtä tehneet niin yritykset, Kokkolan kaupunki kuin oppilaitokset. Alueen koulutustarjonta on turvannut yhtiöille ammattitaitoisen työvoiman ja logistiset yhteydet sekä palvelut ovat erinomaiset. Logistiikan kannalta keskeisiä ovat lentokentän lisäksi varsinkin Kokkolan satama. 

Nykyään KIP:n alueella toimii 17 teollisuuslaitosta ja noin 60 palveluyritystä. Alueen yritykset työllistävät suoraan 2 250 työntekijää. Hyvin toimiva teollisuusekosysteemi mahdollistaa sujuvan kiertotalouden ja materiaalitehokkuuden. 

KIPissä toimivat Kemianteollisuus ry:n yrityksistä Air Liquid Finland, CABB, Freeport Cobalt, Neste, Tetra Chemicals Europe, Umicore Finland, Woikoski ja Yara Suomi. 

Kokkola Industrial Park KIP

(Valokuva: KIP)