Hyppää sisältöön

Kinkkutemppu ylsi jälleen uuteen ennätykseen – Lähes 200 000 kotitaloutta osallistui joulun paistinrasvojen kierrätykseen

Kinkkutemppu-kampanja rikkoi jälleen oman ennätyksensä saadessaan lähes 200 000 kotitaloutta mukaan joulun innostavimpaan kiertotaloustekoon. Kampanjan keräyspisteisiin toimitettiin joulunajan paistinrasvoja yhteensä huikeat 58 500 kiloa. Tästä määrästä valmistetulla Neste MY uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa jopa 19 kertaa maapallon ympäri.

Jo neljättä kertaa järjestetty Kinkkutemppu-kampanja kierrätti tänäkin jouluna suomalaisten kotitalouksien paistinrasvat Neste MY uusiutuvaksi dieseliksi. Kampanja on saavuttanut joka vuosi ennätystuloksen, eikä joulu 2019 ollut poikkeus. Joulun ajan kampanjaan osallistui 197 000 kotitaloutta. Viimevuotinen tulos ylitettiin siis jopa 12 000 kotitaloudella!

”Se, että Kinkkutemppu pystyy rikkomaan oman ennätyksensä vielä neljännen kerran peräkkäin, kertoo siitä, että suomalaisissa kodeissa on todella herätty kiertotalouden tärkeyteen ja jätteiden kierrätykseen. Kampanja on loistava osoitus siitä, miten pienilläkin teoilla voi vaikuttaa, jos niitä vain tekee tarpeeksi moni”, Kemianteollisuuden viestintäjohtaja Susanna Aaltonen iloitsee.

Kampanjan ajan paistinrasvoja oli mahdollista toimittaa 218 keräyspisteeseen ympäri Suomea. Paistinrasvoja toimitettiin keräykseen 58 500 kiloa. Eniten rasvaa kerättiin Uudellamaalla, jossa päästiin peräti 13 500 rasvakiloon. Kakkoseksi kiri Päijät-Hämeen seutu 9 700 kilolla ja kolmoseksi Pohjois-Savo 8 500 rasvakilolla. Myös muualla Suomessa Kinkkutemppu sai väen liikkeelle. Varsinais-Suomessa rasvaa kerättiin 6 600 kiloa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa 5 985 kiloa, Kanta-Hämeessä 5 600 kiloa, Pohjanmaalla 5 200 kiloa ja Pirkanmaalla 3 600 kiloa.

Rasvat polttoaineeksi – ei viemäriin 

Kinkkutempun avulla paistinrasvat kierrätetään hyötykäyttöön. Rasvat eivät päädy tukkimaan viemäreitä ja lisäksi niistä valmistettiin Neste MY uusiutuvaa dieseliä, jonka avulla autoilijat voivat vähentää kasvihuonekaasupäästöjään jopa 90 % fossiiliseen polttoaineeseen verrattuna. Kinkkutempun kautta kerätystä rasvasta valmistetun Neste MY uusiutuvan dieselin määrällä voisi ajaa jopa 19 kertaa maapallon ympäri. On myös hyvä muistaa, että keittiön rasvajäte kuuluu bio- tai sekajätteisiin, ei viemäriin.

Perinteiseen tapaan kampanjan nimissä tehtiin lahjoitus Hope ry:lle, joka tukee vähävaraisia perheitä taloudellisesti ja välittämällä perheille esimerkiksi käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä.

Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt Kinkkutemppu on 14 toimijan yhteisprojekti, joka järjestettiin nyt neljättä kertaa. Yhdessä Kemianteollisuuden kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP.

 

Lisätietoja

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Kemianteollisuus

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen@kemianteollisuus.fi

 

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Yhdessä Kemianteollisuuden kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP.