Hyppää sisältöön

Kiilto ottaa hukkalämmöstään kaiken irti

Kemianteollisuuden yritys Kiilto alkoi talvella 2018 hyödyntää liiman valmistuksessa syntyvää hukkalämpöä Lempäälän tehdaskiinteistöjensä lämmittämiseen. Kokemukset ovat olleet niin hyvät, että järjestelmän käyttöä aiotaan laajentaa.

Kiilto on hyödyntänyt hukkalämpöä jo ennenkin. Uuden, Calefa Oy:n toimittaman ja kevättalvella käyttöön otetun hybridijärjestelmän myötä hyötyjen odotettiin moninkertaistuvan. Näin myös kävi, ja odotukset jopa ylitettiin. Järjestelmä on toiminut häiriöttömästi alusta asti. Tänöä aikana kokonaisenergiankulutus on vähentynyt 14 %. 

Calefa Oy:n Kiillolle toimittama hybridijärjestelmä hyödyntää useita eri energianlähteitä: hukkalämmön ohella lämmityksessä ja jäähdytyksessä hyödynnetään myös maalämpöä ja maakylmää. Kiillon tiedotteessa tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori kiittelee hybridijärjestelmällä olleen positiivinen vaikutus koko tuotantoprosessiin.  Se on lisännyt tuotannon kapasiteettia ja tasalaatuisuutta ja vakiinnuttanut tuotantosuunnitelmia. 

Toimitusjohtaja Mikko Viljanmaa sanoo tiedotteessa hybridijärjestelmän hyödyntämän hukkalämmön olevan lähes ilmaista energiaa ja vähentävän CO2-päästöjä vuositasolla 310 tonnia. Järjestelmä aiotaan laajentaa Kiillon sulateliimatuotantoon syksyllä 2019.