Hyppää sisältöön

Kiilto: Iso tehdas lämpenee hukkalämmöllä

Kemianteollisuuden tuotteita valmistava Kiilto asetti itselleen konkreettiset ympäristötavoitteet ja tavoittelee hiilitasapainoa kaikissa toiminnoissaan vuoteen 2028 mennessä.

Se tarkoittaa käytännössä, että yritys leikkaa energian kulutusta viidenneksen vuoteen 2025 mennessä ja siirtyy käyttämään sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa vuosikymmenen kuluessa.

Kiillon Lempäälän tehtaalla energiansäästössä ja uusiutuvan energian käytössä otettiin iso askel, kun liimanvalmistuksessa syntyvä lämpöenergia alettiin ottaa talteen uuden lämpöpumppujärjestelmän avulla. Hukkalämmöllä lämmitetään nyt tehdaskiinteistöt, joiden lattiapinta-ala on yhteensä yli kolme hehtaaria.

Tehtaalla on otettu käyttöön myös maalämpöjärjestelmä, josta saadaan lämmön ohella tuotannossa tarvittavaa jäähdytystä.

Uusi lämpöpumppujärjestelmä pienentää tehtaan energiankulutusta 1 800 megawattituntia vuodessa. Säästetyllä energialla lämmittää 180 omakotitaloa vuoden aikana. Hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 310 tonnia vuodessa, kun lämmitykseen käytetty maakaasu korvautuu uusiutuvalla energialla. Tämä vastaa noin kahden miljoonan kilometrin ajon päästöjä keskimääräisellä liikenteessä olevalla henkilöautolla.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Kiilto. Kuvassa tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori ja toimitusjohtaja Mikko Viljanmaa.