Hyppää sisältöön

Kemira: Vedystä päästötöntä kaukolämpöä

Kemiran tehtailla syntyy sivutuotteena vetyä, josta tuotetaan päästötöntä kaukolämpöä Joutsenon ja Äetsän asukkaille.

Kemira valmistaa Joutsenossa ja Äetsässä selluteollisuuden tarvitsemaa natriumkloraattia, jonka raaka-aineita ovat suola, vesi ja sähkö. Sivutuotteena syntyvää vetyä ei päästetä ilmakehään, vaan se otetaan hyötykäyttöön.

Molempien tehtaiden vety poltetaan voimalaitoksissa, jolloin saadaan prosessihöyryä tehtaiden tuotantoprosesseihin ilman hiilidioksidipäästöjä. Höyryä hyödynnetään myös läheisten taajamien kaukolämmöksi.

Esimerkiksi Joutsenon tarvitsemasta kaukolämmöstä noin 90 prosenttia tulee päästöttömästä vedystä, kun aiemmin energialähteenä käytettiin fossiilista maakaasua. Äetsässä on vastaavalla tavalla korvattu fossiilista polttoöljyä.

Vedyn laajamittainen hyödyntäminen kaukolämmön tuottamisessa on harvinaista koko maailmassa. Joutsenossa vedystä tuotetaan myös tehtaalle sähköä.

Lisäksi vetyä hyödynnetään muiden tuotteiden raaka-aineena Kemiran tehtailla. Vedyn hyötykäytön optimoimiseksi sitä myydään myös muille teollisuusyrityksille, jota varten vety puristetaan korkeaan paineeseen ja pakataan kaasupulloihin kuljetusta varten.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Kemira