Hyppää sisältöön

Kemianteollisuus ry:n yritykset työllistivät tänäkin vuonna yli 2400 nuorta – ja kokemukset kesätöistä todella positiivisia

Ensi kesänä tavoitteena on, että kemianteollisuuden yritykset tarjoavat vielä yhä useammalle työpaikan kesätyöntekijänä ja ylitämme tämän vuoden Kesätyölaskurin lukeman reilusti.

Kemianteollisuus työllisti tänä kesänä arviolta 2415 nuorta. Lukema saadaan Kemianteollisuus ry:n kesätyölaskurista, jonne yritykset pääsivät alkuvuodesta ilmoittamaan arvion kesätöihin hakemiensa nuorten lukumäärästä.

Kuluneen kesän aikana julkaistiin myös nuorten kokemuksia kesätöistä Kesä kemiassa- blogisarjan merkeissä. Blogikirjoituksia julkaistiin tänä vuonna 15, mikä on merkittävästi enemmän kuin aiempina kesinä. On hienoa, että kesätyöntekijät haluavat jakaa kokemuksiaan, koska ne ovat todella kallisarvoisia seuraavana talvena kesätöitä etsiville nuorille.

Nuorten on myös tärkeä saada positiivisia esimerkkejä kesätöistä. Nuorten yrittäjyys ja talous NYT on korostanut esimerkiksi vuoden 2022 ja 2023 Nuorten tulevaisuusraporteissa sitä, että nuoret tarvitsevat myönteisiä kokemuksia työelämästä. Yhä useampi nuori pelkää, että työelämä on liian rankkaa tai on kuullut vanhemmiltaan raskaista päivistä, jolloin positiiviset esimerkit ovat entistä arvokkaampia.

Kemian alan kesätöistä kirjoitetuissa blogeissa kerrotaan miten esimerkiksi työtehtävät ovat olleet vaihtelevia ja monipuolisia, nuori harjoittelija on otettu hyvin vastaan, perehdytystä on pidetty mainiona ja apua on saanut aina tarvittaessa. Työtehtäviä on myös pidetty opettavaisina ja tärkeinä oman tulevaisuuden kannalta. Tällaiset esimerkit ovat merkittäviä ja valavat nuoriin uskoa sekä omaan osaamiseensa että työelämää kohtaan.

Kesätyöntekijöihin ja harjoittelijoihin on tärkeää panostaa yrityksissä ja palautteen perusteella kuulostaa, siltä että näin jo tapahtuukin. Parhaimmillaan nuori löytää kesätyöpaikasta tulevaisuuden vakityön ja yritys erinomaisen työntekijän. Voimme myös vaikuttaa yhä aktiivisemmin siihen, miten työelämästä puhutaan ja kannustaa opiskelijoita uskomaan itseensä sekä siihen, että tulee myös työelämässä viihtymään.

Ensi kesänä tavoitteena on, että kemianteollisuuden yritykset tarjoavat vielä yhä useammalle työpaikan kesätyöntekijänä ja ylitämme tämän vuoden Kesätyölaskurin lukeman reilusti. Haluamme kannustaa yrityksiä myös palkkaamaan entistä enemmän harjoittelijoita, Tutustu ja tienaa-kesäharjoittelijoita, TET-harjoittelijoita sekä tekemään töitä sen eteen, että kemianteollisuus olisi alana vielä entistäkin tutumpi ja helpommin lähestyttävissä.

Kemianteollisuus ry:n tavoitteena on viestiä entistä toimivammin avoimista kesätyöpaikoista alallamme sekä tekemään töitä, jotta yhä useampi nuori löytäisi kesätöihin, harjoitteluun ja töihin alallamme. Jokainen nuori ja jokainen positiivinen työkokemus on tärkeä ja tässä voimme kirittää itseämme ja toisiamme vielä entisestään.