Hyppää sisältöön

Kemianteollisuuden oppisopimusmallia markkinoitiin Kokkolassa

Syyskuussa lanseerattua kemianteollisuuden oppisopimusmallia markkinoitiin kohderyhmälle eli nuorille 13.10. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä Kokkolassa. Oppisopimusmallia yhteistyössä kehittäneet tahot asettavat suuria odotuksia mallille. Nyt innostetaan nuoret tarttumaan tilaisuuteen.

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän prosessiteollisuuden perustutkinnon tutkintovastaava, lehtori Sanna Tuukkanen avasi tilaisuuden ja toivotti tervetulleeksi. Auditorioon oli kokoontunut kymmeniä opiskelijoita opettajineen. Sanna Tuukkanen korosti, että kemianteollisuuden oppisopimusmalli avaa uusia mahdollisuuksia nuorille.

–  Kokkolan alueelle on paljon yrityksiä, jotka ottavat nuoret tosissaan ja panostavat rekrytointiin. Täällä tehdään hyvää yhteistyötä oppilaitosten ja järjestöjen kanssa. Olemme olleet aktiiviesti kehittämässä kemianteollisuuden oppisopimusmallia. 

Kemianteollisuus ry:n osaamisen ja vetovoiman asiantuntija Hanna Hyyryläinen kertoi kemianteollisuudesta Suomessa, ja painotti innovaatioiden merkitystä alan tulevaisuudessa. Kemianteollisuuden sadat yritykset tarjoavat monipuolisesti työtä ja uramahdollisuuksia. Kemianteollisuus ry ja Teollisuusliitto ovat osana alan työehtosopimusta sopineet oppisopimusmallista, jolla yritysten ovia avataan myös alle 18-vuotiaille nuorille.li 

Teollisuusliiton kemian sektorin johtaja Toni Laiho korosti, että oppisopimusmallissa haetaan kemianteollisuuteen juuri nuoria, ja vieläpä palkalla.

– Yksinkertaisesti: meillä ei ole varaa nukkua onnemme ohi. Eikä ole nuorillakaan. Oppisopimukseen kannattaa tarttua nyt. 

Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä sanoi, että kemianteollisuuden työvoimatilanne on ollut jo pitkään varsin stabiili. 

– Myös näkymät tulevaisuuteen ovat hyvät. Kemianteollisuudessa rekrytoidaan paljon ja monipuolisesti. Oppisopimusmalli avaa ovia myös alle 18-vuotiaille nuorille. 

Kokkola Industrial Parkissa toimiva  Umicore Finland on merkittävä kansainvälinen koboltin jalostaja ja akkumateriaalien valmistaja  HR manager Lea Pellinen korosti, että akkumateriaalituotannon ja jalostustoiminnan laajennuksen myötä yhtiö tarvitsee entistä enemmän ammattitaitoista työvoimaa. Tässä tulee mukaan kemianteollisuuden oppisopimusmalli.

– Ihan varmasti on tulevaisuudessa työpaikkoja: tarvitsemme paljon insinöörejä, prosessityöntekijöitä, tukitoimintoihin osaajia. Meillä on suuret odotukset oppisopimusmallista. Kokkolassa meillä on erittäin suuri tutkimus- ja kehitysyksikkö, mistä olemme ylpeitä. Arvostamme kaikkein eniten nuorten asennetta ja motivaatiota oppia ja ottaa vastuuta. Ketään ei heitetä töihin yksin. Perusopinnot tehdään oppilaitoksessa, sen jälkeen oppiminen jatkuu työpaikalla. Oppisopimukset todella toimivat, ja tuemme tätä järjestelmää vahvasti. Nyt mukaan otetaan myös aiempaa nuoret. Viime kesänä meillä oli kesätyöntekijöitä noin 80, ja lisäksi työharjoittelijat. Meillä on ainoastaan hyviä kokemuksia nuorista.

Kemianteollisuuden oppisopimusmallissa hakuaika päättyy helmikuussa 2023, ja opiskelu alkaa huhtikuun alussa 2023. Oppisopimusmallin pilottivaiheessa on mukana neljä merkittävää kemianteollisuuden yritystä eri puolilla Suomea: Neste (Porvoon jalostamo), Nokian Renkaat (Nokia), Kemira (Oulu) ja Umicore (Kokkola). Yritykset tekevät yhteistyötä paikallisten toisen asteen oppilaitosten kanssa. 

Lue lisää kemianteollisuuden oppisopimusmallista. 

Lue kemianteollisuuden oppisopimusmallista tiedotteessa 5.9.2022. 

Anni Siltasen blogi 6.9.2022: Kemianteollisuuden oppisopimusmalli on aito vaihtoehto nuorille – tervetuloa pelastamaan maailmaa