Hyppää sisältöön

Kemianteollisuuden neuvotteluosapuolet takaisin neuvottelupöytään

Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton väliset neuvottelut ns. optiovuoden palkankorotuksista päättyivät syyskuun lopussa. Neuvotteluiden kariutumiseen ei sinänsä liittynyt suurta dramatiikkaa, osapuolten näkemyserot palkankorotusten tasosta vain olivat kohtuullisen suuret.

Tänään maanantaina 14.11. neuvottelut jatkuvat kemianteollisuuden suurimpien työehtosopimusalojen osalta (kemian perusteollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden). Nämä sopimukset päättyvät joulukuun lopussa 2022. Neuvotteluja käydään sekä työehtosopimusten tekstikysymyksistä että palkankorotuksista.  Yhteensä Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton välillä on 10 työehtosopimusta. Kemianalan toimihenkilösopimuksen neuvottelut Ammattiliitto Pron kanssa jatkuvat 25.11. ja neuvottelut ylempien toimihenkilöiden YTN:n kanssa 21.12.

Työehtosopimusten tekstikysymysten osalta Kemianteollisuus ry odottaa, että neuvotteluissa jatketaan uudistusten tiellä. Työehtosopimusten pitää elää ajassa. Yrityksissä pitää myös pystyä toimimaan yhdessä joustavasti ja reagoida muutoksiin nopeasti. Sen ovat niin koronakriisi kuin Ukrainan sodan vaikutukset osoittaneet. Paikallinen sopiminen ja siitä saadut tulokset ovat toimialalla avainasemassa. Näissä kaikissa riittää vielä petrattavaa. Kemianteollisuuden yritysten talousnäkymät eivät ole muuttuneet parempaa sitten syyskuun lopun neuvotteluiden, päinvastoin. Tästä lisää Kemianteollisuuden johtavan asiantuntija Sampo Pehkosen tuoreesta blogista. 

Haastava tilanne edellyttää hyviä neuvottelusuhteita, järkeviä ja varmasti osin luoviakin ratkaisuja. Uskomme, että näitä kaikkia löytyy kemianteollisuuden neuvottelupöydästä.

Lisätietoja

Minna Etu-Seppälä, johtaja, Työelämä, minna.etu-seppala@kemianteollisuus.fi, puh. 0407780182