Hyppää sisältöön

Kemianluokka Gadolin on yrityksille loistava tapa edistää LUMA-osaamista

Kemianluokka Gadolin on vuosikymmenen ajan innostanut kymmeniätuhansia oppilaita, opiskelijoita ja opettajia monipuoliseen kemiaan. Osaamisen kehittäminen on tärkeä osa yritysten ja yhteisöjen yhteiskuntavastuuta.

Helsingin yliopiston Kemianluokka Gadolin on kymmenessä vuodessa osoittautunut menestykseksi, jossa etsitään tutkimuspohjaisesti uusia tapoja innostaa lapsia ja nuoria tieteiden pariin. Tähän mennessä peräti 50 000 ihmistä on päässyt tutustumaan kemian ihmeelliseen mutta arkiseen maailmaan kokeillen, tutkien ja itse tehden. 

– Kemianluokka Gadolininissa tehdään ainutlaatuista työtä, joka aidosti tuo kemian osaksi arkea. Osallistava tutkimustieto yhdistettynä omaan tekemiseen, hyvät resurssit ja taitavat opettajat – lapset ja nuoret ovat luontaisesti uteliaita ja halukkaita oppimaan, ja Gadolinissa se tehdään oivaltavasti ja turvallisesti, sanoo Kemianteollisuus ry:n osaamisen ja vetovoiman asiantuntija Anni Siltanen. 

– Kemia on upea tieteenala, koska se on sekä ihmeellistä että täysin arkista. Kemiaa voi opiskella kirjoista mutta sen mahdoillisuudet ymmärtää vain kun itse näkee, tekee ja kokeilee.  Ja tähän Gadolin on täydellinen paikka. 

Kemianluokka Gadolin on kävijöilleen täysin maksuton. Gadolinin rahoittajatahot ovatkin sen toiminnalle ja kehittämiselle täysin välttämättömät. Gadolinin päärahoittaja on Neste Oyj. Muita rahoittajia ovat AGA Oy, BASF Oy, Borealis Polymers Oy, Bruker Corporation, Kemianteollisuus ry, Kemira Oyj ja UPM. Tärkeää laitetukea antavat useat yritykset. 

– Kemianteollisuuden yrityksille on todella tärkeää edistää LUMA -osaamista. Gadolin on tähän erinomainen, vieläpä hyvin kohtuullisilla kustannuksilla. Kemianteollisuuden yritykset hyötyvät valtavasti Gadolinista: täällä luodaan vankka pohja ja innostus luonnontieteiden opiskeluun. Osaamisen kehittäminen on myös olennainen osa yritysten ja yhteisöjen yhteiskuntavastuuta, sanoo Anni Siltanen. 

Kemianluokka Gadolinin 10-vuotisjuhlassa annettiin tunnustusta keskeisille mukana olleille ja luokan kehittämiseen aktiivisesti osallistuneille henkilöille. Kemianteollisuus ry:n entiset toimitusjohtajat Timo Leppä ja Hannu Vornamo nimettiin suurlähettiläiksi. Kemianteollisuus ry:n johtava asiantuntija Riitta Juvonen ja asiantuntija Anni Siltanen nimettiin lähettiläiksi, samoin Suomen Bioteollisuus ry:n asiamies Carmela Kantor-Aaltonen. 

– Olen arvonimestä todella iloinen ja ylpeä. On suuri etuoikeus olla mukana rakentamassa Suomen tulevaisuuden osaamista ja innostaa nuoria kemiaan osana hyvää elämää. Kemia on arki-ihmeellinen tiede, jolla pelastetaan maailma, sanoo Anni Siltanen.