Hyppää sisältöön

Jussi-Pekka Rode: Turha pelottelu pois, Tommi Kinnunen

Arvoisa Tommi Kinnunen,

ja muut ammatillisesta koulutuksesta huolestuneet kansalaiset. Huoli pois, ammatillisen koulutuksen uudistus on tarpeellinen ja tervetullut muutos. Se ei tee opettajista tarpeettomia sivustaseuraajia. Se ei myöskään tee työpaikoista toisia oppilaitoksia eikä työpaikkaohjaajista opettajia.

Pelot ovat todellisia, mutta ne eivät ole tosiasioita, vaan tunteita, jotka kumpuavat perustarpeistamme. Tarpeista opettajan työn arvostuksesta, opiskelijoiden yhteenliittymisestä yhteisöön ja työpaikkojen työn autonomian tarpeesta. Näitä pelkoajatuksia ei sammuteta taivaanrannan maalaillulla, mutta ei myöskään uusilla pelonaiheilla. Esimerkiksi väitteesi ”periaatteessa opiskelijan on mahdollista hankkia koko koulutuksensa viidenkymmenen neliön ruokakaupassa” hyllyttämällä ketsuppipulloja, on turhaa pelottelua.

Kaikki ei toki ole reforminkaan jälkeisessä maailmassa ruusuista. Lähiopetuksen vähentyminen resurssisyistä huolettaa kaikkia. Reformi antaa kuitenkin laajasti työkaluja viedä ammatillista koulutusta 2020 -luvulle. Reformi vie asioita oikeaan suuntaan. Meidän täytyy kuitenkin olla maltillisia. Reformi astuu täysimääräisesti voimaan vasta vuonna 2022.

Tommi, ajatusvirheesi on siinä, että asiat menevät nyt huonompaan suuntaan. Jo ennen paljon parjattuja koulutusleikkauksia ammatillinen koulutus oli osittain erittäin tehotonta ja jopa vastuutonta nuorten työelämätoiveita kohtaan. Vai miten muuten selität sen, että perustutkinnoilla valmistuneiden nuorten työttömyys oli jo 2014 noin 40 %:n luokkaa? Eli tutkinnolla, joka jo silloin oli ammattiin valmistava, päätyi suhteellisen isolla todennäköisyydellä työttömäksi. Opetussuunnitelmaperusteisessa opetuksessa työttömyys oli vuonna 2014 monissa tekniikan tutkinnoissa noin 50 %.

Ammatillisen koulutuksen reformi tehtiin siksi, että suomalainen koulutukselle ei kävisi kuten Suomen miesten mäkihypylle tai suomalaiselle kestävyysjuoksulle. Skills-kisoissa pärjäävät parhaat ja töihin pääsevät osaavat. Ammatillisen koulutuksen tulee antaa kaikille siihen osallistuville hyvät valmiudet työelämään. Pidetään yhdessä ammatillisen koulutuksen lippua ylhäällä! Kriittisesti, mutta reilusti.

Katso tästä videosarjamme Hyöty irti amisreformista. Katso tästä mitä hyötyä yrityksesi voi saada ammatillisen koulutuksen tarjonnasta.

Löydät Tommi Kinnusen kolumnin täältä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön vastaus.

 

Jussi-Pekka Rode

Asiantuntija, Koulutus