Hyppää sisältöön

Finnfoam: Uusi eriste vähentää betonin kulutusta kolmanneksella

Perheyhtiö Finnfoam kehitti rakennuksen alapohjaan eristelevyn, joka vähentää hiilijalanjäljen ohella myös kustannuksia.

Hyvin suunniteltu rakennusmateriaali pienentää hiilijalanjälkeä sekä rakennusvaiheen että rakennuksen koko elinkaaren aikana. Hyvä esimerkki on salolaisen Finnfoam Oy:n uusi eristelevy FF-FLOOR, joka ristikkomaisen ja kolmiulotteisen rakenteensa ansiosta vähentää betonin kulutusta 30 prosenttia rakennuksen alapohjassa. Myös terästä tarvitaan vähemmän.

Perinteisessä tavassa alapohjaan valetaan kerros betonia tasaisen eristekerroksen päälle. Finnfoamin ratkaisussa betoni täyttää eristelevyn urat ja muodostaa 20 prosenttia lujemman rakenteen tavanomaiseen verrattuna.

Betoniin tarvittavan sementin valmistus aiheuttaa runsaasti päästöjä. Uusi eristeratkaisu myös parantaa alapohjan lämmöneristystä, mikä säästää energiaa.

Rakentamisen ekologiset vaihtoehdot maksavat yleensä enemmän, mutta betonin korvaaminen kevyellä eristemateriaalilla säästää myös kustannuksia. Pienempi betonimäärä lyhentää myös kuivumisaikoja, mikä nopeuttaa rakennushankkeita.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Finnfoam