Hyppää sisältöön

Auli Piiparinen: 5 +1 vinkkiä kemian alan kesätöiden hakemiseen

Varma muistutus kesän lähestymisestä talven keskellä on avautuvat kesätyörekrytoinnit. Niin myös meillä kemianteollisuudessa, missä osa yrityksistä avasi kesätyöpaikkansa hakuun jo joulukuussa. Kemianteollisuus ry:ssa kannustamme alan yrityksiä työssäoppimis-, harjoittelu- ja kesätyöpaikkojen järjestämiseen.

Samalla haluamme kannustaa kesätöitä etsiviä hakeutumaan kemian alalle töihin. Vaikka usein puhumme kemianteollisuudessa luonnontieteiden ja tekniikan alan osaajista, tarvitsemme osaamista luonnollisesti myös monelta muulta alalta. Siis sinä yhteiskunta- tai kauppatieteitä opiskeleva, viestinnän, markkinoinnin tai HR:n ammattilaiseksi haluava – mitä jos hakisit tänä kesänä töihin kemian alan yrityksiin? Kemianteollisuus on yksi Suomen viennin vetureista, josta kannattaa innostua. Kirjo on monipuolinen kumista kosmetiikkaan ja kierrätykseen, muovista maaleihin, hygieniatuotteista hartseihin sekä polttoaineista bioteollisuuteen ja lääkkeiden valmistukseen. Siis kaikkea raaka-aineista kuluttajatuotteisiin ja kansainväliseen kauppaan.

Nyt on aika päivittää oma cv ja sparrata hakemuskirje tai -video viimeistään kuntoon. Tässä viisi vinkkiä hakuprosessin keskelle:

1. Seuraa kemian kesätyölaskuria

Ajan tasalla kemian alan avoimista kesätöistä pysyt seuraamalla Kemianteollisuus ry:n ylläpitämää kesätyölaskuria. Laskuri näyttää Kemianteollisuus ry:n jäsenten tarjoamien kesätyöpaikkojen kokonaismäärän ja kesätöitä tarjoavat yritykset, kun he ovat raportoineet lukunsa meille. Viime vuosina kesätyölaskuri on kivunnut noin 2500-3000 kesätyöpaikkaan. Markkinoimme laskuria aktiivisesti myös LinkedInissä, jossa kemianteollisuus kannattaa ottaa seurantaan.

2. Kurkkaa aiempien kesien kesätyöblogit

Kemianteollisuus kerää joka vuosi kesätyöntekijöiltä Kesä kemiassa -blogeja, jotka ovat koottu Maailmaa muuttavia töitä -sivustollemme. Sieltä voit siis lukea nuorten ja opiskelijoiden oma kohtaisia kokemuksia alamme kesätöistä. Näistä voi saada hyviä näkemyksiä myös työhakemuksen kirjoittamiseen.

3. Hae rohkeasti eri työtehtäviä

Kemianteollisuuden fuksikampanjassa useimmiten kysytty kysymys on, voiko luonnontieteiden tai tekniikan ensimmäisten vuosien opiskelija saada vielä kesätöitä alalta. Vastaus riippuu aina haettavasta tehtävästä. Erityisesti jos kokemus alalta ei vielä ole, kannustamme myös korkeakouluopiskelijoita hakemaan tuotannon tai esimerkiksi varaston kesätyötehtäviin. Esimerkiksi laborantin tai operaattorin tehtävät avaavat työn käytännössä ja kokemuksesta on hyötyä tulevaisuuden työnhaussa.

4. Mitä jos hakisit tehtäviä ympäri Suomen?

Kemianteollisuuden jäsenyritykset sijaitsevat monipuolisesti ympäri Suomen. Mitä jos tänä kesänä hakisit aivan uudelle paikkakunnalle ja ottaisit kesän seikkailuna myös uudessa ympäristössä? Yrityksiämme voit hakea maakunnittain jäsenyrityshaustamme.

5. Sitoudu alan arvoihin turvallisuudessa ja vastuullisuudessa

Turvallisuus ja alan vastuullisuus ovat meille kemianteollisuudessa työn peruslähtökohtia. Toimialana tavoittelemme hiilineutraaliutta ja haastamme itseämme entistä kestävämpään toimintaan päivittäin. Odotamme myös kesätyöntekijöiden sitoutuvan tähän – ja mikä tärkeintä, myös kirittävän yrityksiämme entistä parempaan!

+1 Ota hakeminen myös oppimiskokemuksena

Kesätöiden hakeminen on yleensä iso urakka ja pitkäkestoinen projekti. Otathan sen myös oppimiskokemuksena. Kysy apua hakemiseen, sparraa hakemuksia ystävien tai opiskelukavereiden kanssa. Ja jos kesä kemiassa ei tällä kertaa avaudu, muista, että moni työnantaja arvostaa laajaa työkokemusta myös muilta aloilta. Tsemppiä hakuun!