Hyppää sisältöön

Anni Siltanen: Kemianteollisuudessa jokainen viikko on LUMA-viikko

Suomi viettää juuri nyt LUMA-viikkoa. Se on erinomaista, sillä luonnontieteellis-matemaattinen eli LUMA-osaaminen on yksi keskeisimmistä tulevaisuuden taidoista, ja ansaitsisi oman teemaviikon vaikka joka viikko.

Meillä kemianteollisuudessa näin oikeastaan onkin. Yrityksemme ovat asettaneet itselleen varsin kunnianhimoisia vastuullisuustavoitteita, ja koko toimiala pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2045 mennessä. Kemianteollisuuden vastuullisuusohjelma Responsible Care viettää parhaillaan 30-vuotisjuhlavuottaan, eli yrityksemme ovat esimerkiksi vähentäneet päästöjään ja vedenkulutustaan sekä kiinnittäneet erityistä huomiota turvallisiin ja vastuullisiin työtapoihin jo kolmekymmentä vuotta. Tämänkin kehityksen taustalla ovat paljolti insinöörien ja tutkijoiden kehittämät prosessit ja teknologiaratkaisut – eli se LUMA-osaaminen. Ilman LUMA:a ja oikeanlaisia osaajia ei oikein olisi teollisuuttakaan.

Suomella ja teollisuudella on mahdollisuus olla kokoamme suurempia
LUMA-osaaminen on yrityksillemme ja koko Suomelle vahvasti kilpailukykyasia. Suomi ja suomalainen teollisuus voivat hiilineutraaliustavoitteidensa saavuttamisessa olla paljon kokoaan suurempia nimenomaan teknologiaratkaisujensa ansiosta. Edelläkävijäratkaisut vaikkapa polttoainekehityksessä ja terveysteknologiassa syntyvät insinöörien ja tutkijoiden työn tuloksena, ja menestyksekkääseen toteutukseen tarvitsemme myös huippulaatuista ammattiosaamista. Niin on oltava jatkossakin. Siksi LUMA-osaamista tulisikin tarkastella yhtenä kokonaisuutena aina perusopetuksesta toisen asteen koulutuksen kautta korkeakoulutukseen ja siitä työelämässä tapahtuvaan osaamisen kehittämiseen. Ensimmäiset kemian kokeet vaikkapa väreillä ja aineilla ja aikuisena suoritettu laboratorioalan ammattitutkinto ovat molemmat lumaa. Koulutuspoliittisesti tämä tarkoittaa LUMA -aineille omaa, tarpeeksi kunnianhimoista strategiaa ja sen hallitusohjelmaan sidottuja toimenpiteitä.

Maailmaa muuttavia töitä tarjolla
Toinen erittäin tärkeä asia on LUMA-alojen vetovoima. Käsittämätöntä kyllä, siinä on parantamisen varaa. Me kemianteollisuudessa koemme vahvasti olevamme maailmanpelastushommissa – varsin oikeutetusti, sillä onko oikeastaan mitään mielenkiintoisempaa ja tärkeämpää kuin jokapäiväiset teot hiilineutraalin maailman puolesta? On jokaisen meidän asia, ja jokaisen opettajan, opinto-ohjaajan ja vanhemman asia kannustaa nuoria löytämään kiinnostus vastuullisuusasioihin ja sitä kautta vastuullisuusasioihin sekä mahdollisesti myöhemmin LUMA-aineiden opintojen pariin ja vaikkapa teollisuuteen. Yrityksiä kannustan tarjoamaan työharjoittelu- ja kesätyömahdollisuuksia mahdollisimman monelle nuorelle. Se on yksi tapa osoittaa, mitä teollisuuden vastuullisuus konkreettisesti tarkoittaa.

Kemianteollisuuden kesätöihin voi tutustua helposti kesätyölaskurissamme, johon on kertynyt reilusti yli tuhat avointa kesätyöpaikkaa ja lisää tulee jatkuvasti.

Maailmaa muuttavia töitä -sivustomme voi lukea myös monipuolisista töistämme, opinnoista, innovaatioista ja kesätyöntekijöiden blogeja.

Hyvää LUMA-viikkoa!