Hyppää sisältöön

Aku Ahonen: Kesä vuoro-operaattorina tuotannossa

Pääsin jatkamaan koulun työharjoittelusta suoraan kesätöihin Neste Oilille. Valmistuinkin keväällä prosessinhoitajaksi ja toiveenani on saada syksyllä jatkoa työsuhteeseen.

Olin viime myös kesän Neste Oilissa päivätöissä, joten jalostamo oli minulle jo tuttu työympäristö.

Ajatus 12 tunnin työvuoroista voi tuntua joistakin ikävältä, mutta itse olen aiemmin ollut muun muassa yötöissä ja tehnyt pitkiäkin vuoroja. Niinpä en kokenut asiaa raskaaksi ja kuitenkin neljän päivän työputken jälkeen on vuorossa aina 4-10 vapaapäivää (!), joten kesästä pääsee nauttimaan myös jalostamon ulkopuolella.

Työ on osoittautunut mielenkiintoiseksi ja joka päivä oppii jotain uutta esimerkiksi prosesseista tai laitteista. Päivittäisiin tehtäviini kuuluvat muun muassa näytteiden ottaminen ja niiden toimittaminen laboratorioon. Teen myös pieniä analyysejä kenttälaboratoriossa. Lisäksi teen kenttäkierroksia omissa vastuuyksiköissäni ja tarkkailen käyvien ja varalla olevien laitteiden kuntoa. Pyrimme yhteistyössä yksikön ohjaamon kanssa ehkäisemään mahdolliset poikkeamat ja häiriötilanteet jo aikaisessa vaiheessa.

Isolla jalostamolla riittää vilinää. Uutta rakennetaan ja vanhaa puretaan tai korjataan. Operaattorin vastuulla on myös varmistaa, että urakoitsijoiden on turvallista mennä työkohteeseen suorittamaan työnsä.

Turvalliset toimintatavat onkin hyvä opetella jo alussa ja ne oppii hyvin kokeneemman työkaverin perehdyttämänä. Osa täällä käytettävistä aineista on nimittäin enemmän tai vähemmän haitallisia.

Pidän työstäni ja tahdon kehittyä siinä paremmaksi. Täällä on myös mukava ja yhtenäinen työporukka. Aina on mahdollisuus saada apua tai neuvoja, jos olet niiden tarpeessa. Itse asiassa monet työkavereistani ovat myös hyviä ystäviäni. Se on kemiaa!

Aku Ahonen

Kirjoittaja valmistui keväällä prosessinhoitajaksi ja työskentelee nyt toista kesäänsä Neste Oilissa.