Hyppää sisältöön

Laura Punakallio biotalouden täydennyskoulutuksesta: Mahtava porukka ja oma projekti

Helsingin yliopiston Kemistit biotalouteen FEC (Further educated with companies) -koulutus perehdyttää valitun joukon kemistejä erityisesti biotaloudessa käytettäviin kemiallisiin menetelmiin, niiden käyttöön ja hyödyntämiseen tuotantoprosesseissa. Kemistit biotalouteen FEC-koulutuksen kokonaiskesto on 120 päivää, josta työssäoppimisjaksoa 100 päivää.

Laura Punakallio tekee työharjoittelujaksoaan Repolar Pharmaceuticals Oy:ssä. Vuonna 2006 perustettu suomalaisyritys kehittää pihkapohjaisia hoitotuotteita niin ihmisille kuin eläimillekin

Laura on kemiantekniikan diplomi-insinööri: pääaineenaan hän opiskeli biotekniikkaa ja elintarviketekniikkaa. Hän keskittyi soveltavaan mikrobiologiaan.

 Lauralla on täydennyskoulutuksesta paljon positiivista sanottavaa.
– Meillä on ihan mahtava porukka ja yhteishenki kurssilaisten kesken. Erityisesti arvostan apua, jota sain harjoittelupaikan saamisessa.

– Osa lähiopetuksesta meni niin syvälle, että luennoista saattoi olla hankalaa saada paljoa irti. Aiheet olivat myös niin kiinnostavia, että kaikkeen ei riittänyt resursseja perehtyä tarkemmin.

Erityisesti Laura kehuu työharjoittelua Repolar Pharmaceuticalsilla.
– Olen innoissani tehnyt kaikkea mahdollista. Olen imenyt niin paljon tietoa kuin pystyn, jotta harjoittelusta on mahdollisimman paljon hyötyä tulevaisuudessa.

Viidessä kuukaudessa ehtii jo paljon oppiakin.
– Tämä koulutus avasi silmiäni siinä, miten paljon erilaisia osa-alueita biotalouteen kuuluu. Tämä on ilmeistä jo senkin perusteella, miten erilaisiin firmoihin ja organisaatioihin kurssikaverini päätyivät harjoitteluun, Laura sanoo.

Biotalous tarvitsee täydennyskoulutusta
– Repolar Pharmaceuticals Oy on pieni yritys, ja olen ollut mukana kaikessa toiminnassa. Olen työskennellyt erilaisissa tuotekehitysprojektien vaiheissa ja saanut jopa oman projektin! ISO 13485 -sertifioidussa yrityksessä, CE-merkittyjen tuotteiden kanssa työskennellessä laatujärjestelmä on tärkeä osa kokonaisuutta. Siihen olen tutustunut esimerkiksi tuottamalla teknistä dokumentaatiota ja auttamalla riskienhallintaprosessin dokumentoinnissa. Olen myös opetellut kaikki operatiiviset toimet, mitä yrityksen jokapäiväiseen pyöritykseen tarvitaan, jotta osaan tuurata muita tarvittaessa.

Täydennyskoulutukselle on tarvetta biotaloudessa.
– Työharjoittelu on tarpeellinen ja tukee täydennyskoulutusta. Täällä pääsee oppimaan enemmän käytännön asioita, monen vuoden yliopisto-opiskelun jälkeen.  On mahtavaa nähdä, kuinka yritysmaailmassa asioita hoidetaan. Lähiopetusjakso on erittäin tarpeellinen, ja antaa eväitä varsinaiseen työssäoppimiseen. Harjoittelusta puolestaan saa ihan erilaista oppia ja näkökulmaa. Tärkeää on myös verkostojen ja kontaktien luominen, niin kurssikavereiden kuin harjoittelupaikankin kautta.

Laura aikoo työllistyä lähitulevaisuudessa.
– Repolar Pharmaceuticals on hyvin kiinnostava työnantaja. Jäisin tänne mielelläni varsinaiseksi työntekijäksi. Jos se ei onnistu, uskon saaneeni koulutuksessa niin paljon uutta oppia ja kontakteja, että työpaikka löytyy. Pidemmällä tähtäimellä suunnittelen pääseväni urallani eteenpäin. Haluan pitää kiinni nykyisestä, innostuneesta asenteestani – niin kauan kun innostun työtehtävistäni, opin uutta ja kehityn paremmaksi!

Ihan lähitulevaisuuteenkin Lauralla on käytännöllinen suunnitelma.
– Aion ostaa miehelleni oikein kalliin ja hyvän viskin lahjaksi. Hän on sen ansainnut. 

Lisätietoja

Kemistit biotalouteen FEC – koulutus on Uudenmaan ELY-keskuksen tilaamaa ja osarahoittamaa työvoimapoliittista täydennyskoulutusta. 

Lisätietoja Kemistit biotalouteen FEC-koulutuksesta: 

Kehittämisen asiantuntija Riitta Aho, Helsingin yliopisto, Koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ Oy
riitta.aho@helsinki.fi, puh. 050 442 7170

Professori Kristiina Wähälä, Helsingin yliopisto, Kemian laitos 
kristiina.wahala@helsinki.fi, puh. 050 448 7502