AKT ajaa Suomen vientiteollisuuden päin seinää – lakoista kärsivät kaikki

Tiedotteet | 14.02.2023

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT hylkäsi tänään illalla sovintoehdotukset niin satamien, kuorma-autoalan, säiliöauto- ja öljytuotealan sekä terminaalitoiminnan osalta. Tämä tarkoittaa sitä, että lakot kuorma-autoalalla, säiliöautoalalla ja Öljytuote ry:n kolmessa jäsenyrityksessä alkavat keskiviikkona 15.2. klo 00. Tämä lakko koskee noin 6 500 työntekijää. Terminaaleissa sekä kaikissa Suomen satamissa lakko alkaa keskiviikkona 15.2. klo 06. Satamien lakolle ei ole ilmoitettu edes päättymisaikaa.

Kemianteollisuus ry
Öljytuote ry
Autoliikenteen Työnantajaliitto ry

– AKT pelaa häikäilemätöntä peliä laittamalla Suomen säppiin ja ajamalla vientiteollisuuden päin seinää. Mikään ei riitä, vaan AKT vaatii reilusti viennin päänavausten ja jopa Saksan ratkaisujen ylittäviä palkankorotuksia. Yleinen linja on syntynyt Teknologiateollisuuden, Kemianteollisuuden, Kaupan alan ja Elintarviketeollisuuden sekä Ammattiliitto Pron ja Erton ratkaisujen myötä. On käsittämätöntä, että tämä ei kuitenkaan riitä AKT:lle, toteavat Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n toimitusjohtaja Mari Vasarainen ja Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Suomessa satamien kautta kulkee tonneissa mitattuna yli 95 prosenttia tuonnista ja viennistä. Se tarkoittaa noin 400 miljoonan euron arvosta tavaraa päivittäin. AKT:n lakko kohdistuu viennin lisäksi kaikkiin merirahtina tuotantopanoksia tuoviin yrityksiin. Lakko kohdistuu ruokaan, lannoitteisiin, lääkkeisiin, komponentteihin, kulutushyödykkeisiin, postiin – aivan kaikkeen. Lakko koskee myös kumipyöräliikennettä, jätekuljetuksia sekä säiliöauto- ja öljykuljetuksia. Lakko vaikuttaa myös lentoliikenteeseen.

– Kansainvälinen kauppa perustuu toimitusvarmuuteen. Kun tähän tulee näiden lakkojen kaltainen merkittävä häiriö, ei syntynyttä luottamuspulaa eikä menetettyjä tilauksia ja asiakkuuksia kurota umpeen pitkään aikaan. Me kaikki maksamme tästä vahingosta laskun ja juuri sopimukset solminut vientiteollisuus kärsii eniten, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Lisätietoja:

Jaana Neuvonen
Asiamies
Öljytuote ry
Puh: 040 580 3447

Mari Vasarainen
Toimitusjohtaja
Autoliikenteen Työnantajaliitto ry
Puh: 040 511 6959

Minna Etu-Seppälä
Johtaja, työelämä
Kemianteollisuus ry
Puh: 040 778 0182

Mika Aalto
Toimitusjohtaja, TkT
Kemianteollisuus ry
Puh: 050 438 9247

Katso myös
Kesä kemiassa -blogit | 29.05.2023

Fanny Lundstedt: Uusi työ ja uusi kaupunki – ensimmäinen kesätyöviikko jännitti ja yllätti

Tiedotteet | 17.05.2023

Kemianteollisuuden ylempiä toimihenkilöitä koskeva neuvottelutulos on hyväksytty

Tiedotteet | 02.05.2023

Neuvottelutulos syntynyt Huhtamäki Foodservice Nordic Oy:n työntekijöitä koskevasta työehtosopimuksesta

Kesä kemiassa -blogit | 21.04.2023

Kesätyökokemukset loivat hyvän pohjan uralleni kemianteollisuudessa