Hyppää sisältöön

Utopistinen muovitalo Futuro täyttää 50 vuotta

Arkkitehti Matti Suurosen vuonna 1968 suunnittelemassa Futuro-talossa kiteytyivät ajan optimismi, avaruusajan arkkitehtuuri, design ja uudet materiaalit. Toivottua kaupallista menestystuotetta siitä ei koskaan tullut, mutta siitä tuli nähtävyys ja kulttiasunto. Maailman ensimmäisen Futuro-talon voi nähdä näyttelykeskus WeeGeessä Espoon Tapiolassa 16.9.2018 asti.

Futuro on ellipsin muotoinen, kokonaan muovista valmistettu talo, jonka arkkitehti Matti Suuronen (1933-2013) suunnitteli vuonna 1968 tilaustyönä – piti suunnitella helposti pystytettävä ja lämmitettävä hiihtomaja vaikeakulkuiseen maastoon. Talon valmistajaksi tuli tarjouskilpailun jälkeen Polykem Oy. 

Futuro-talo herätti runsaasti huomiota Suomessa ja ulkomailla. Talo esiteltiin lehdistölle ensimmäisen kerran Polykem Oy:n tehtaalla Hiekkaharjussa maaliskuussa 1968. Valmiina oli pelkkä kuori ilman sisustusta. 

Futuro-talo edusti 1960-luvun lopun avaruusajan arkkitehtuuria – Apollo 11 laskeutui kuuhun heinäkuussa 1969, koko maailman seuratessa taphtumaa. Odotuksista huolimatta suurta kaupallista menestystä Futurosta ei tullut, mihin vaikuttivat lukuisat seikat. Massamarkkinoille siitä tuli liian kallis ja erikoinen. Talon laajamittainen, kansainvälinen lanseeraus ei onnistunut, ja vuoden 1973 öljykriisi vei lopullisesti pohjan talon maailmanvalloituksesta. 

Vuosikymmenten varrella Fururo-talosta on tullut tietyn aikakauden ikoni ja kultimainetta nauttiva taideobjekti. Eri puolilla maailmaa kokonaisia Futuro-taloja on nyt 66 kappaletta.Tapiolan WeeGee-keskuksen lisäksi Suomessa on neljä Futuro-taloa. 

Maailman ensimmäiseen Futuro-taloon voi tutustua Espoon Tapiolan WeeGee-näyttelykeskuksessa 16.9.2018 asti. 

(Valokuva: Kuvaaja Ilari Järvinen. Espoon kaupunginmuseo)