Hyppää sisältöön

Ennätys paukkui koronakeväänä – yli 1300 lukiolaista palkitaan Kemia-lehden stipendillä

”Sain lukiossa stipendinä Kemia-lehden vuosikerran, ja olen nauttinut jokaisesta numerosta. Lehti on innostanut myös perhettäni.”
”Haluaisin kiittää tästä stipendimahdollisuudesta! Pidän erityisesti siitä, että näitä jaetaan ykkösille ja kakkosille. Näin he saavat lisäpotkua lukio-opintoihinsa.”
”Ylpeä äiti ei voi olla lisäämättä, että tytär pääsi opiskelemaan kemiaa Jyväskylän yliopistoon. ”

Tällaisia palautteita Kemia-lehden toimitus on saanut stipendeistä, joita lehti jakaa yhdessä kumppaniensa kanssa.

Koulujen poikkeuskevään päättävissä virtuaalisissa kevätjuhlissa palkitaan luonnontieteistä innostuneita lukiolaisia ja uusia ylioppilaita nyt jo kahdeksannen kerran. Lehden vuosikerran saa 1 303 lukiolaista ja uutta ylioppilasta noin 200 lukiossa ympäri Suomen.

”Se on kaikkien aikojen ennätys. Kaikkiaan stipendin on saanut vuosien varrella yli seitsemäntuhatta nuorta”, päätoimittaja Leena Joutsen kertoo.

”Opettajat saavat itse ehdottaa palkittavia kaikilta vuosikursseilta. He paneutuvat asiaan upeasti. Arvosanoja tärkeämpi kriteeri on oppilaan aito innostus luonnontieteisiin.”

Joutsenen mukaan poikkeuskevät on nostanut entistä vahvemmin tietoisuuteen luonnontieteiden tärkeyden.

”Kemiaa tarvitaan, kun ratkotaan maailman isoja ongelmia. Kipinä tutkijan uralle voi syttyä mukaansatempaavan tarinan äärellä.”

Otaniemen lukion kemian opettaja Anu Penttilä uskoo stipendien kannustavan alan opintoihin.

”Lehdestä löytyy paljon kivaa luettavaa ja monenlaista sisältöä niin uusista tekniikoista kuin vaikkapa kierrätyksestä tai historiasta innostuneille. Hyödynnän lehteä myös oppitunneilla ja jaan oppilaille kulloiseenkin aiheeseen liittyviä juttuja.”

Kumppanit tukevat hanketta

Leena Joutsen kiittää hankkeeseen osallistuvia yliopistoja, yrityksiä ja järjestöjä, jotka mahdollistavat vuosittain stipendien jakamisen kaikkiin lukioihin.

”Koronakevät ei tehnyt tässä poikkeusta, vaan kumppanit lähtivät mielellään mukaan rahoittamaan hyvää hanketta.”

Tänä vuonna stipendikumppaneina toimivat Aalto-yliopisto, Brightplus Oy, Forchem Oy, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Kemian Kustannus Oy, Kemian Seurat, Kemianteollisuus ry, Labo Line Oy, LUT-yliopisto, Neste Oyj, Oulun yliopisto, Papula-Nevinpat, Software Point Oy, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Åbo Akademi.

Itä-Suomen yliopiston kemian laitos osallistui hankkeeseen jo neljännen kerran. Laitoksen johtaja, professori Mika Suvanto pitää yhteistyötä Kemia-lehden kanssa hyvänä keinona innostaa nuoria alan opintoihin.

”Kemialla on iso rooli, kun kehitetään uusia teknologioita, puhdasta energiaa ja turvallista ympäristöä. Alan koulutus on mainio reitti monipuolisiin työtehtäviin esimerkiksi asiantuntijana, tutkijana, suunnittelijana, johtajana, opettajana tai vaikka tuotekehitysinsinöörinä.”

Software Point Oy:n toimitusjohtaja Marjut Pokkinen on taustaltaan biotekniikkaan suuntautunut kemiantekniikan lisensiaatti.

”Biotekniikan ohjelmistosovellusprojekti johti minut Software Pointin perustajaosakkaaksi. Olemme tehneet laboratorion tiedonhallintajärjestelmiä pohjoismaisille laboratorioille jo 28 vuotta ja kasvaneet kolmen hengen start-upista sadan hengen konserniksi.”

Uravalintaansa miettiviä Pokkinen rohkaisee valitsemaan alan, joka kiinnostaa aidosti.

”Tutkinto antaa pohjan työelämään ja jatkuvaan uuden oppimiseen. Työpaikka opettaa sitten itse ammatin.”

”Esimerkiksi oman yrityksemme kaikilla asiantuntijoilla on taustalla kemian, tekniikan tai luonnontieteen koulutus tietotekniikalla lisättynä.”

Kemia-Kemi on kemian ja lähialojen arvostettu, yleistajuinen media. Toukokuun numero kertoo kilpajuoksusta koronavirusta vastaan. Lehti on avattu verkkoon vapaasti luettavaksi.

Lisätietoja

Päätoimittaja Leena Joutsen, puh. 040 577 8850, leena.joutsen@kemia-lehti.fi

www.kemia-lehti.fi

www.facebook.com/kemialehti

 

#viikonaikkari on Kemia-lehti

www.instagram.com/aikakausmedia/