#Kemia100 kertoo Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 100 tarinaa siitä, mitä hauskaa ja hyödyllistä kemia, kemian keksinnöt ja kemianteollisuudessa työskentelevät ovat tuoneet suomalaisten elämään.

Tehoa paperintuotantoon

#Kemia100 | 28.09.2017

Marko Kolari kehittää Kemiralla biosideja, joiden avulla paperitehtaissa voidaan torjua mikrobikasvustoja tehokkaasti mutta ympäristöystävällisesti.

Marko Kolari on väitellyt vuonna 2003 tohtoriksi mikrobiologiasta Helsingin yliopistossa ja työskentelee nykyisin johtavana kemistinä Kemiran tutkimus- ja tuotekehityskeskuksessa Espoossa. Hän kehittää biosideja, joiden avulla paperitehtaissa voidaan torjua mikrobikasvustoja tehokkaasti mutta ympäristöystävällisesti. Paperikoneen kiertovesijärjestelmän pinnoilla kasvavat bakteerit voivat häiritä merkittävästi koneen ajettavuutta ja vähentää tuotantoa.

- Seuraava tehtäväni on kehittää keinoja, joilla tehostetaan paperitehtaan tuotantoprosessia ja vähennetään jätevesikuormaa ottamalla entistä tarkemmin talteen kierrätyspaperin sisältämä tärkkelys. Tämä on hyvä esimerkki, mitä kiertotalous tarkoittaa käytännössä.

 

(Valokuva: Matti Remes) 

Katso myös
Uutiset | 30.07.2019

Kiilto auttaa Muumimaailman muovien kierrättämisessä

Uutiset | 09.07.2019

Orthex tekee kalaverkoista ämpäreitä - ensimmäisenä maailmassa

Uutiset | 27.05.2019

Valtakunnallinen tempaus muistuttaa muovin vastuullisesta käytöstä - #Ämpäristöteko laittaa kovamuovit kiertämään

Uutiset | 29.04.2019

Muovien keräys- ja kierrätyskampanja huipentuu 4.5. Helsingissä