#Kemia100 kertoo Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 100 tarinaa siitä, mitä hauskaa ja hyödyllistä kemia, kemian keksinnöt ja kemianteollisuudessa työskentelevät ovat tuoneet suomalaisten elämään.

Perunasta on moneksi

#Kemia100 | 24.08.2018

Suomalainen peruna on ruuanlaiton perusraaka-aine, mutta kemiallisten prosessien avulla siitä voidaan jalostaa paljon muitakin hyödyllisiä tuotteita.

Perunan sisältämistä pienistä tärkkelysjyväsistä saadaan tärkkelystä. Siitä valmistetaan muun muassa ruuanlaitossa käytettävää perunajauhoa ja paperinvalmistuksessa tarvittavaa tärkkelystä.

Perunasta voidaan jalostaa myös perunaproteiinia. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi kalanrehuissa, mikä vähentää Suomeen tuotavan soijaproteiinin ja kalajauhon tarvetta.

(Valokuva: Matti Remes) 

Katso myös
Blogit | 09.05.2019

Sami Nikander: Sähköllä iso rooli ilmastomuutoksen ratkaisemisessa ja teollisuuden investointipäätöksissä − kemianteollisuus on jo oman hiilineutraalisuustavoitteensa asettanut

Uutiset | 07.05.2019

Neste MY uusiutuva lentopolttoaine palkittiin mustan hiilen vähentämisessä

Uutiset | 24.04.2019

Jätevesijärjestelmät kuntoon lokakuun loppuun mennessä - ohjeet kampanjasivulta

Uutiset | 23.04.2019

Kestomuoviset putkistot kemikaaliputkistoissa – opas ja seminaari 13.5.2019