#Kemia100 kertoo Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 100 tarinaa siitä, mitä hauskaa ja hyödyllistä kemia, kemian keksinnöt ja kemianteollisuudessa työskentelevät ovat tuoneet suomalaisten elämään.

Ksylitoli syntyy puusta

#Kemia100 | 09.03.2017

Kemistit kehittivät ksylitolin teollisen valmistusmenetelmän koivun kuituaineesta.

Ksylitoli on ensimmäinen puusta valmistettu terveysvaikutteinen elintarvike, jonka hampaiden reikiintymistä ja lasten korvatulehduksia ehkäisevät ominaisuudet löydettiin Suomessa. Kemistit kehittivät ksylitolin teollisen valmistusmenetelmän koivun kuituaineesta. Siksi makeutusainetta on kutsuttu myös koivusokeriksi.

Ensimmäinen kauppoihin tullut ksylitolituote oli Hellaksen (nykyisin Cloetta Suomi) purukumi vuonna 1975. Ksylitolin käyttö on levinnyt sittemmin myös muihin maihin. Erityisen suosittua ksylitolipurkka on Japanissa ja Koreassa.

(Valokuva: Cloetta Suomi Oy)

Katso myös
Uutiset | 04.12.2018

Kemian professori Janne Laine Aalto-yliopiston innovaatioista vastaavaksi vararehtoriksi

Uutiset | 27.11.2018

Slush lähestyy - Bayer ja BASF partnereina

Blogit | 16.11.2018

Susanna Aaltonen: Mitä, jos kyse on ihan perusasioista?

Uutiset | 13.11.2018

Tieteen päivät Helsingissä 9.-13.1.2019

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Vaikuttaminen
KTM, VTK

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi