#Kemia100 kertoo Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 100 tarinaa siitä, mitä hauskaa ja hyödyllistä kemia, kemian keksinnöt ja kemianteollisuudessa työskentelevät ovat tuoneet suomalaisten elämään.

Ammoniumkloridia salmiakkiin

#Kemia100 | 30.11.2017

Salmiakkia on sanottu Suomen kansallismakeiseksi, jota nautitaan meidän ohella vain muutamissa muissa maissa, lähinnä Pohjoismaissa ja Hollannissa.

Salmiakki on lakritsimakeinen, jolle ammoniumkloridi antaa tunnistettavan suolaisen ominaismaun. Ammoniumkloridi on väriltään valkoista, mutta makeisissa se värjätään mustaksi lääkehiilen avulla.

Suomalaisten makeistehtaiden käyttämästä ammoniumkloridista merkittävä osa tulee BASFin tuotantolaitoksilta Saksasta, jossa sen valmistus aloitettiin vuonna 1917.

(Valokuva: Matti Remes) 

Katso myös
Uutiset | 26.04.2019

​Kiillon uudet verkkosivut avattu – kaikki tieto yhdessä osoitteessa

Uutiset | 10.04.2019

Teknologiapalkinto - 50 000 euroa tekniikan edistäjälle

Uutiset | 10.04.2019

Anu Hopian yleisöluento Porissa 10.4.: Kemiaa keittiössä

Uutiset | 09.04.2019

Vuoden 2020 Millennium-teknologiapalkinnon haku käynnissä