#Kemia100 kertoo Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 100 tarinaa siitä, mitä hauskaa ja hyödyllistä kemia, kemian keksinnöt ja kemianteollisuudessa työskentelevät ovat tuoneet suomalaisten elämään.

Ammoniumkloridia salmiakkiin

#Kemia100 | 30.11.2017

Salmiakkia on sanottu Suomen kansallismakeiseksi, jota nautitaan meidän ohella vain muutamissa muissa maissa, lähinnä Pohjoismaissa ja Hollannissa.

Salmiakki on lakritsimakeinen, jolle ammoniumkloridi antaa tunnistettavan suolaisen ominaismaun. Ammoniumkloridi on väriltään valkoista, mutta makeisissa se värjätään mustaksi lääkehiilen avulla.

Suomalaisten makeistehtaiden käyttämästä ammoniumkloridista merkittävä osa tulee BASFin tuotantolaitoksilta Saksasta, jossa sen valmistus aloitettiin vuonna 1917.

(Valokuva: Matti Remes) 

Katso myös
Uutiset | 04.12.2018

Kemian professori Janne Laine Aalto-yliopiston innovaatioista vastaavaksi vararehtoriksi

Uutiset | 27.11.2018

Slush lähestyy - Bayer ja BASF partnereina

Blogit | 16.11.2018

Susanna Aaltonen: Mitä, jos kyse on ihan perusasioista?

Uutiset | 13.11.2018

Tieteen päivät Helsingissä 9.-13.1.2019

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Vaikuttaminen
KTM, VTK

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi