Hyppää sisältöön

Tehdään suomalaisesta LUMA -osaamisesta kansallinen ylpeydenaihe!

Suomi on kokonaisosaamisessa kymmenessä vuodessa pudonnut maailmanmestariasemastaan Pisan kärkikymmenikön häntäpäähän. Ihmettelyjen sijaan meidän on kysyttävä: mitä teemme, jotta suomalainen osaaminen on taas maailman huippua?

Pisa- ja TIMMS -arviointitulokset puhuttivat viime vuoden lopussa opettajia, koulutusvaikuttajia ja koulutusalan asiantuntijoita koko Suomessa. Miten on mahdollista, että Suomi on kokonaisosaamisesta puhuttaessa kymmenessä vuodessa pudonnut maailmanmestariasemastaan Pisan kärkikymmenikön häntäpäähän? Miten on mahdollista, että suomalaistytöt ovat edelleen Pisa -tulosten kärkikaksikossa, mutta heitä ei kiinnosta opiskella tekniikkaa ja luonnontieteitä? Mistä putoaminen johtuu?

Ihmettelevien kysymysten sijasta meidän on nyt kysyttävä mitä teemme, jotta suomalainen osaaminen on taas maailman huippua?

Me vientiliitot, kemian-, metsä- ja teknologiateollisuus, haluamme yhdessä tehdä töitä tulevaisuuden osaamisen puolesta. Vientiteollisuuden yritykset työllistävät myös tulevaisuudessa etenkin tekniikan ja luonnontieteiden osaajia, myös kansainvälisiin tehtäviin. Osaajia tarvitaan sekä valmistaviin tehtäviin että tutkimukseen, kehitykseen ja markkinointiin. Osaamistarpeiden keskiössä ovat matemaattinen ja luonnontieteellinen ymmärrys, tiedot ja taidot sekä kyky soveltaa osaamista vaativissa ja monipuolisissa teollisuuden tehtävissä vientiteollisuuden yrityksissä. Siis juuri se suomalainen LUMA -osaaminen, jota sekä Pisa- että TIMMS -tutkimukset mittaavat.

Tehdään nuorille tutuksi mihin niitä LUMA-tietoja ja taitoja tarvitaan, miten ja missä niitä käytetään. Meidän aikuisten yhteinen asia on huolehtia siitä, että puhumme LUMA -aineista positiivisesti ja kerromme, millaisia mahdollisuuksia niiden osaaminen tulevaisuudessa avaa. Megatrendit, esimerkiksi digitalisaatio ja kiertotalous, muovaavat maailmaa ja teollisuutta jo nyt – niiden keskiössä ovat esimerkiksi ICT -osaaminen ja molekyylitason prosessiymmärrys. LUMA-osaajia tarvitaan vaikkapa ratkaisemaan tulevaisuuden energiakysymyksiä ja ravinnon riittävyyttä. Suomalainen teollisuustuotanto pysyy kilpailukykyisenä vain, jos meillä on myös tulevaisuudessa päteviä prosessiosaajia.

Opinto-ohjaajat ja LUMA-aineiden opettajat ovat avainasemassa auttamassa oppilaitaan ymmärtämään opettamiensa asioiden merkityksen. Vientiteollisuuden yritykset avaavat mielellään LUMA-aineiden merkityksiä sekä opettajille että oppilaille. Ja, me vientiliittojen toimijat autamme löytämään yritysyhteistyökumppaneita.

Tehdään yhdessä tulevaisuuden LUMA -osaamisesta ja -osaajista maailman huippuja!

 

 

Lisätietoja

Anni Siltanen, Asiantuntija, Kemianteollisuus ry

Paavo Lyytikäinen, Koordinaattori, Metsäteollisuus ry

Anne Ahkola-Lehtinen, Asiantuntija, Teknologiateollisuus ry