Hyppää sisältöön

Sami Nikander: Kaipaavatko käsityksesi teollisuudesta päivitystä?

Viime kuukausina teollisuuteen liittynyt keskustelu on saanut värikkäitä piirteitä. Olisiko aika päivittää käsityksiä?

Usein teollisuudesta käytettyjä sanoja tuntuvat olevan ”energiasyöppö”, ”saastuttava”, ”tehoton” ja ”taantumuksellinen”. Ensimmäisellä lienee tarkoitus viitata teollisuuden käyttämän energian määrään, toisella lähinnä ilmastopäästöihin, kolmannella resurssien holtittomaan käyttöön ja neljännellä investointien puuttumiseen. Viestinnällisesti kielikuvat ovat kyllä värikkäitä, mutta auttamattoman vanhentuneita. Vertaan niitä siihen, kun nykyisessä musiikin suoratoistomaailmassa kuuntelisi musiikkia C-kasetilta, jonka sisältö on nauhoitettu toisen mankan avulla suorasta radiolähetyksestä. Mennyttä maailmaa siis. 

Miksikö? Otetaanpa pari esimerkkiä kemianteollisuudesta. Olemme parantaneet energiatehokkuuttamme yli 20 %. Ei kovin ”syöppöä”, aika slimmiä. Tuotantomme hiilijalanjälki on pienentynyt lähes 30 % -ilmastoteko, eikö vain? Valmistamme vesikemikaaleja, biopolttoaineita ja biokemikaaleja sivuvirroista – resurssitehokasta, sanoisin. Lisää esimerkkejä löytyy kaikista kemianteollisuuden yrityksistä. On fakta, että kehittyvä bio- ja kiertotalous ei synny itsekseen, se syntyy olemassaolevan teollisuuden ekosysteemeihin. Myöskään uudet energiaratkaisut eivät synny ilman kemiaa. Yhdessä yli 30 000 kemianteollisuuden huippuammattilaisen kanssa kehitämme ratkaisuja globaaleihin ongelmiin.

Sitten se viimeinen eli ”taantumuksellinen”. Suomalainen kemianteollisuus rakentuu huippuosaamisen ja korkean jalostusarvon tuotteiden ja palveluiden varaan. Tahtoa kehittämiseen meillä on: kemianteollisuus investoi Suomeen vuositasolla yli 1 miljardi euroa. Tästä yli kolmannes suuntautuu tutkimukseen ja kehitykseen. Tämä on mahdollista vain globaalisti tasavertaisessa kilpailuympäristössä. Ei romuteta sitä, eihän?

Olisiko aika päivittää käsityksiä kemianteollisuudesta? Katso lisää: Kemia – Osa hyvää elämää 

Sami Nikander

Johtava asiantuntija, Energia, ilmasto ja kestävyys, vastuualueinaan energia ja ilmasto, kestävä kehitys, resurssitehokkuus, Kemianteollisuuden energiavaliokunta.