Hyppää sisältöön

Sami Nikander: Joukkuepelillä kohti kestävää tulevaisuutta

Suomessa kemianteollisuus on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä. Joukkuepelillä siitä tehdään totta. Porin SuomiAreenalla nostamme yhteistyökumppaniemme kanssa esille erityisesti luonnontieteiden ja matematiikan osaamisen merkitystä tässä suuressa haasteessa.

Suomi on korostanut puheenjohtajakautensa alkuun joukkuepeliä: erityisesti sitä, että pelataan niin, että kaveri voi onnistua. Tästä ei voisi enempää samaa mieltä olla, kaikki tuki tämänlaiselle tekemiselle. Samoin puheenjohtajuuskaudelle valitut teemat osoittavat, että Suomi on tosissaan ja näyttämässä Euroopalle tulevaisuuden suuntaa. Voimme olla ylpeitä hallinnostamme.

Joukkuepelillä lähitulevaisuuden isoihin kysymyksiin löydetään toimivat ratkaisut. Tämä joukkue sisältää luonnollisesti myös elinkeinoelämän, kemianteollisuuden sen osana. Me pelaamme mukana, myös ilmastoasioissa. Olemme Suomessa toimialana asettaneet itsellemme kunnianhimoisen tahtotilan olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä. Tämä ei yksin ratkaise koko isoa ilmastokysymystä, mutta olemme osa ratkaisua. Olemme merkittävä toimija haettaessa ratkaisuja muiden toimialojen ja koko yhteiskunnan matkalla kohti hiilineutraalia Eurooppaa vuonna 2050. Tämän matkan haluamme tehdä tämän yhdessä sidosryhmiemme kanssa. Parhaillaan laadimme useita selvityksiä siitä, mitä hiilineutraalisuus merkitsee meille teknologisesti, liiketoimintamallien ja strategisten kyvykkyyksien osalta. Näiden pohjalta ja eri sidosryhmien yhteistyöllä laadimme itsellemme tiekartan kohti tavoitettamme. Käsittääkseni olemme ensimmäinen toimiala, joka tekee työtä tässä laajuudessa. Olemme valmiita esittelemään työtämme vaikkapa erilaisten EU-kokousten yhteydessä.

Hiilineutraalin kemianteollisuuden 2045 saavuttamiseen näyttäisi aikaa olevan runsaasti. Näin ei ole. Teollisen toimijan kannalta olemme tästä vain noin kahden investointisyklin päässä. Siksi on hienoa nähdä, että tämä fakta on hyvin tiedostettu. Seuraavien vuosien päätöksillä on todella iso merkitys sille, miten Eurooppa ja Suomi pärjää tulevaisuudessa. Tämä vaatii voimakkaita panostuksia eri osa-alueilla,  mm. uusiin tuotantoteknologioihin. Samalla on muistettava pitää huoli, että luomme toimintaympäristön, jossa yritykset voivat luoda uutta ja kasvaa kestävästi. Olemme mukana keskustelussa niin Suomessa kuin Brysselissä, jossa juuri julkaistu eurooppalaisen kemianteollisuuden Mid-Centyry Vision – Molecule Managers toimii EU-keskustelun pohjana. Siihen kannattaa tutustua. Ennen kaikkea: jatketaan aktiivista keskustelua.

Kestävämmän tulevaisuuden rakentaminen vaatii myös , että joukkueen pelaajilla on riittävät taidot ja kunto viedä pitkä turnaus loppuun. Siksi mainitsemani strategiset kyvykkyydet ovat keskeinen osa tätä peliä. Ilman niitä emme voi esim. hyödyntää riittävän tehokkaasti innovaatioita, jotka syntyvät soveltavaan tutkimus- ja innovaatioyhteistyöhön tehtävien panostusten hedelminä. Tämä mahdollistaa globaaleja haasteita taklaavien ratkaisujen viennin maailmalle ja hyvinvointimme kasvattamisen innovaatioilla, joihin nykyinen hallitusohjelma onneksi laittaa melkoisia panostuksia.

Ilmaston lisäksi nostammekin SuomiAreenalla 15.-19.7. yhteistyökumppaniemme kanssa esiin erityisesti luonnontieteiden ja matematiikan osaamisen merkitystä. Matemaattinen ajattelu, prosessien hahmottaminen ja  luonnontieteellisten ilmiöiden ymmärtäminen ovat tärkeitä meille kaikille, kun vaikutamme tulevaisuuden ratkaisuihin niin työssämme kuin kuluttajina. Vierailepa siis kansalaistorin teltallamme tai tule seuraamaan lavaohjelmaamme. Tiedän, että olet LUMA:n tarpeessa.

Sami Nikander

Johtaja, Vastuullisuus