Hyppää sisältöön

Miika Vihavainen: Kesätöissä Kemiralla AKD-liiman tuotannossa

Edelliskesän lateksin tuotanto Kaipiaisten CH-Polymersillä muuttui täksi kesäksi alkyyliketeenidimeeriliiman eli tuttavallisemmin AKD-liiman tuotannoksi.

Siinä missä lateksia käytetään mm. paperin ja kartongin päällystykseen, AKD-liimaa käytetään paperin ja kartongin hydrofobointiin eli estämään nesteen läpäisy esimerkiksi maitopurkeissa ja kahvikupeissa.

Lateksi ja AKD-liima valmistetaan kumpikin samantyylisellä panosprosessilla ja tämä osaaminen huomioitiin erittäin positiivisesti etenkin työhaastattelussa. Myös itselle jäi työhaastattelusta ja AKD-operaattorin vastuullisesta työtehtävästä hyvä fiilis, sillä Kaipiaisissa olin hoitanut lähinnä näytteenottoa, rekkojen purkua ja lastauksia. Nyt Kemiralla vastaisin yksin vuoroni ajan koko liimatehtaan toiminnasta ja juuri sellaista vastuuta olin kaivannutkin. Työhaastattelun jälkeen puhelin soi ja minut oli valittu kyseiseen työtehtävään, josta en voinut kieltäytyä.

Huhtikuun alussa jo pari viikkoa työhaastattelun jälkeen, vielä viimeisten kouluhommien pyöriessä käsissä, aloitin intensiivisen opiskelun liimatehtaasta Joutsenon Kemiralla. Perehdytysjakso oli onneksi mukavan pitkä ja siinä ajassa ehti saada varmuutta työskentelyyn, jolloin kuuden viikon jälkeen lomitusten alkaessa hyppäsin omaan vuorooni suhteellisen levollisin mielin. Myös mukavat työkaverit ja hyvä työilmapiiri saivat tuntemaan olon tervetulleeksi. AKD-operaattorin tehtäviin on kuulunut tietysti itse liiman valmistus reaktorin avulla, jossa yhden erän teko kestää n. 12 tuntia. Tämän lisäksi tehtäviin kuuluu analyysien tekoa liimasta, liiman lastausta ja raaka-aineiden purkua.

Tällä hetkellä olen ollut töissä 11 viikkoa eli kesätyöt ovat jo puolivälissä. Aika on kulunut todella nopeasti ja uutta opeteltavaa riittää edelleen, jos haluaa omaksua myös muiden Joutsenon toimipaikan tehtaiden toiminnan. Joutsenossa valmistetaan AKD-liiman lisäksi natriumkloraattia, natriumhypokloriittia, lipeää ja suolahappoa ja tuntuu edelleen uskomattomalta kuinka nämä muut kemikaalit voidaan valmistaa yksinkertaisesti tavallisesta ruokasuolasta, vedestä ja sähköstä. Tämä kesä onkin antanut vielä viimeisen potkun sille, että haluan opiskella kemiantekniikkaa ja työskennellä prosessiteollisuudessa vielä jatkossakin.

Miika Vihavainen

Kemiantekniikan kolmannen vuoden opiskelija Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa