Hiilineutraali Suomi tarvitsee matematiikan ja luonnontieteiden osaajia: PISA-tulokset kertovat vastakkaisesta kehityssuunnasta

Blogit | 16.12.2019

Kaksi viikkoa vanhat PISA-tulokset puhuttivat hetken, mutta nyt pöly on laskeutunut. Analyysi kuitenkin on ja pysyy: Suomi on PISA-mittareilla edelleen hyvä maa, mutta ei enää kiistaton huippu. Suomalaisnuorten osaaminen on entistä jakautuneempaa: perhetaustan ja sukupuolen vaikutus korostuu PISA-tulosten jokaisella osa-alueella. PISA-tutkimus mittaa lukutaitoa, matematiikkaa ja luonnontieteitä.

Meitä Kemianteollisuudessa huolestuttaa erityisesti suomalainen matematiikan ja luonnontieteiden osaamisen taso. Matemaattisesti suomalaisnuoret olivat tällä kertaa PISA-tutkimuksen sijalla 16, ja luonnontieteissä sijalla 6. Ohi kirivät muun muassa luonnontieteellis- matemaattisen osaamisen huippumaa Singapore, Viro ja Tanska. Luonnontieteellinen osaaminen on Suomessa tasaisessa laskusuhdanteessa, ja se on teollisuuden näkökulmasta merkittävä haaste: Mistä saamme tulevaisuudessa tarvittavat osaajat? Teollisuuden alat näyttäytyvät monelle nuorelle haasteellisina, eivätkä etenkään luonnontieteissä hyvin pärjäävät tytöt tule hakeutuneeksi alalle.

Kemianteollisuudella on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali teollisuudenala vuonna 2045. Tämän tavoitteen toteutumiseen tarvitsemme ne Suomen parhaat osaajat. Tarvitsemme insinöörejä kehittämään tuotannon prosesseja, kemistejä innovoimaan raaka-aineratkaisuja ja tuotantohenkilökuntaa pitämään prosessit käynnissä mahdollisimman kestävällä tavalla. Tämän kaiken osaamisen keskiössä on luonnontiede, eikä meille PISA-tulosten valossa laskeva suhdanne tai maailman kuutossija riitä. Kemianteollisuus on osaamisintensiivistä, ja työllistää Suomessa tällää hetkellä noin 34 000 henkilöä. Tarve pysynee suurin piirtein samanlaisena, mutta osaamisen laadulliset vaatimukset kasvavat. On päivänselvää, että tämä yhtälö ei ole yksinkertainen.

Suomella ei pienenä maana ole varaa menettää kilpailukykyään osaamismarkkinoilla. Meillä on kaikki edellytykset olla paitsi hiilineutraalisuustyön myös osaamisen edelläkävijä, ja vastaisuudessakin ylpeä maineestamme PISAn huippumaana. 

Kiinnitetään siis enemmän huomiota osaamistason takaamiseen jo nyt.

Anni Siltanen
Johtava asiantuntija, Osaaminen ja vetovoima

@AnniSiltanen

Katso myös
Uutiset | 22.05.2020

Nuorten Akatemia hakee kouluvierailijoita kertomaan kemiasta

Uutiset | 12.05.2020

VirtuaaliGadolin - oivaltamista ja oppimisen iloa kemiasta verkossa

Uutiset | 04.05.2020

Maija Akselasta Suomen ensimmäisen luonnontieteisiin keskittyvän tiedekasvatuksen professori

Blogit | 04.05.2020

Anni Siltanen: Kymmenen askelta osaamiskilpailukyvyn varmentamiseksi kriisin jälkeen

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna