Eveliina Kunttu: Kesäkatalyytti kumin maailmassa

Kesä kemiassa -blogit | 14.06.2018

Kumi tuoksuu astuessamme Nokian Raskaiden Renkaiden tuotantohalliin. Varusteina turvakengät, huomioliivi ja suojalasit. Ihmisiä ei näy missään, kaikkialla koneita, joita en osaisi ajaa. Sosiaalitieteilijä rengastehtaalla on hauska näky: pyörin ja tuijotan koneita joiden toiminnasta minulla ei ole toistaiseksi minkäänlaista ymmärrystä.

Tulimme Kemianteollisuuden osaamisen ja vetovoima-asioiden asiantuntija Anni Siltasen kanssa luovuttamaan Nokian Raskaille Renkaille palkinnon työturvallisuuden edistämisestä. Syömme kakkua ja seuraamme vihivaunun itsenäistä työskentelyä. Seisomme keltaisella maalilla rajatulla alueella: "Tässä ette voi olla kenenkään tiellä." Automaatio on loistava juttu ja muuttaa teollisuustyötä jatkuvasti uudenlaiseksi ja täällä se näkyy.

Lähdemme tehdaskierrokselle. Etenemme järjestyksessä ympäri tehdasta seuraten erilaisten renkaiden syntymistä kumimatoista, metallilangoin vahvistetuiksi lieriöiksi ja paiston kautta valmiiksi renkaiksi. Erityistä on näiden renkaiden valtava koko, kukaan ei halua olla lähellä, kun tällainen kaatuu. Onneksi työturvallisuus on Raskailla Renkailla parantunut huomattavasti.

Viimeisenä pisteenä on laadunvalvonta, jossa tarkastaja tottuneesti pyörittelee renkaita ja tarkastaa koneen avustamana, että rengas on sellainen kuin pitääkin. Poistuessamme tehtaasta kumin haju on tarttunut vaatteisiin. Vierailu oli vaikuttava ja ymmärsin, millaisia osaajia tulevaisuuden teollisuudessa tarvitaan. Automaatio tehostaa työtä, mutta vielä pitkään tulevaisuudessakin tarvitaan ammattilaisia seuraamaan prosessien onnistumista ja työn laatua.

Eveliina Kunttu
Kesäkatalyytti on Kemianteollisuus ry:n toimiston kesätyöntekijä. Kesäkatalyytti tutustuu monipuolisten tehtävien kautta laajasti kemianteollisuuteen.

Katso myös
Kesä kemiassa -blogit | 30.08.2018

Eveliina Kunttu: Viisi havaintoa kesätyöntekijöiden turvallisuusosaamisesta

Uutiset | 30.08.2018

Kiilto Familystä savuton 1.9. alkaen

Uutiset | 15.06.2018

AEL:n palkittu työturvallisuuden koulutusmalli on moderni tapa oppia

Uutiset | 14.06.2018

Helsinki Chemicals Forum 14.-15.6.2018

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Vaikuttaminen
KTM, VTK

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi