Eveliina Kunttu: Kemia keskellä arkea

Kesä kemiassa -blogit | 03.08.2018

Kemia ja kemianteollisuus täyttävät arkemme, vaikka sitä ei tule ajatelleeksi. Sukellus tavalliseen arkipäivään alleviivaa kemian merkitystä.

Kello on 7 aamulla ja herätyskello soi. Uusi päivä ja aika lähteä töihin. Meikkaan, syön aamupalaa ja puen päälle. Varmistan, että laukusta löytyy kännykkä, rahat ja avaimet. Korut kaulaan, nahkakengät jalkaan ja menoksi. On kiire ja bussi on tietysti täynnä ihmisiä. Töissä tietokone päälle ja aamukahvit. Lounaan jälkeen ihmettelemme, miten moderni astianpesukone menee päälle. Iltapäivän kahvihetkeä piristää pakasteesta löytynyt kakku. Syömme kakkua ja ihailemme Vanhan Kauppahallin eteen parkkeerannutta alusta. Tulen kotiin työpäivän jälkeen ja laitan ruokaa. Äiti soittaa ja kertoo mökin maalausprojektin etenemisestä. Säilön yli jääneet ruoat jääkaappiin ja tiskaan. Katson iPadilta Netflixiä ja odotan, että ilta viilenee ja ilma vaihtuisi asunnossa. Laitan kännykkään herätyksen huomiselle ja yritän nukkua.

Päivä täynnä kemiaa, eikö?

Arkemme täyttyy kemianteollisuudella, jota emme huomaa tai liitä kemiaan. Puhdistusaineet, liimat ja muut liuotteet ovat useimmille tuttuja kemianteollisuuden tuotteita kun taas kosmetiikkaa, koru- ja nahkatuoteteollisuutta ei mielletä kemianteollisuudeksi. Kännykät, iPadit ja tietokoneet ajatellaan teknologiateollisuuden aikaansaannokseksi, mutta kemianteollisuus tuottaa raaka-aineet esimerkiksi akkuihin. Busseissa kumi-, muovi- ja öljyteollisuus yhdistyvät arkipäiväiseksi kulkuvälineeksi. Veneily ja mökin maalaus on monelle kesäinen harrastus ja nekin molemmat osa kemianteollisuutta. Muovi on oma lukunsa, sitä kun on kaikkialla: kotona, työpaikalla ja julkisissa tiloissa.

Kemiaa on kaikkialla ja kemianteollisuuden tuotteet täyttävät arkemme. Kukapa arjessaan ajattelisi, että puhdas vesi on kemianteollisuuden tuote? Tai että kemiasta löytyy vastauksia ilmastonmuutoksen hidastamiseen? Aika harvat. Ja siksi on tärkeää löytää kemianteollisuus arjestamme ja päivittäisistä valinnoistamme.

Eveliina Kunttu
Kemianteollisuus ry:n kesäkatalyytti.

Katso myös
Blogit | 16.11.2018

Susanna Aaltonen: Mitä, jos kyse on ihan perusasioista?

Uutiset | 13.11.2018

Tieteen päivät Helsingissä 9.-13.1.2019

Uutiset | 12.11.2018

Aalto-Helsinki -joukkueelle kultaa synteettisen biologian kilpailussa

Uutiset | 24.10.2018

Orionille ja Bayerille läpimurto syöpälääkkeen kehittämisessä

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Vaikuttaminen
KTM, VTK

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi