Hyppää sisältöön

Alexandra Peth: Markkinatalous ei ole este ilmastonmuutoksen torjunnassa

Kemian alan yritysten tahtotila ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on aito ja vahvempi kuin koskaan. Yritykset ovat merkittävässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa – markkinatalous ei ole este.

Talouselämän päätoimittaja Emilia Kullas kirjoitti äskettäin mainion jutun haitallisesta vastakkainasettelusta yritysten ja ympäristön välillä. Siinä häviävät kaikki. On tärkeää ymmärtää, että markkinataloudessa yrityksillä on olennainen rooli ilmasto-ongelmien ratkaisussa.

Jos yhteiskunta ja yritykset eivät lähde yhtenä rintamana ilmastonmuutosta vastaan, yrityksille jää pakotettu jarrun rooli. Yhteiskunnan tulee kannustaa yrityksiä investointeihin, koska vain niiden avulla tapahtuu uudistumista.   

Ilmastonmuutoksen torjunnasta on tullut kannattavaa liiketoimintaa monelle yritykselle. Suomalaiset yritykset ovat huippuja etenkin päästöjen vähentämisessä. Markkinatalous ei ole este ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Kullaksen mukaan teollisuuden on syytä katsoa peiliin, koska emme ole osanneet viestiä toiminnastamme tarpeeksi selkeästi. Yritystä kyllä on, ainakin kemianteollisuudessa.

Kemianteollisuus ry:n hallitus linjasi tammikuussa 2019, että suomalainen kemianteollisuus lähtee tavoittelemaan hiilineutraalisuutta vuoteen 2045 mennessä. Tämä on alalle todella merkittävä päätös, joka kertoo yritysjohtajien halusta lähteä suurten uudistusten tielle.

Tavoitteeseen päästään vain päättäjien, viranomaisten, yliopistojen ja muiden tärkeiden sidosryhmien yhteistyöllä. Yritykset eivät toimi kuplassa, vaan osana ympäröivää yhteiskuntaa. Yritykset toimivat globaalissa maailmassa ja valitsevat toimipaikkansa ja investointinsa talouden toimintaedellytysten pohjalta. Siksi päätöksiä ei voi tehdä kansallisen lainsäädännön laput silmillä, vaan Suomen tulee ottaa vahvempi rooli kansainvälisellä tasolla asioiden edistämisessä.

Juuri valmistuneen selvityksen mukaan on globaali ympäristöteko pitää suomalaisen vientiteollisuuden kotimainen toimintaympäristö iskussa kansainvälisesti. Vain siten on mahdollista kehittää tuotannollista toimintaa ja uusia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin.

 

Mitä teemme jo nyt?

Jos olet kiinnostunut kemianteollisuuden tuloksista vastuullisuudessa, suosittelen tutustumista alan yhteiseen Responsible Care -vastuullisuusohjelmaan. Se on ohjannut alan yritysten omaehtoista kehitystyötä hyvällä menestyksellä jo 27 vuotta.

Ohjelma kattaa noin 80 prosenttia kemianteollisuuden tuotannosta Suomessa ja siinä on tällä hetkellä mukana noin 100 yritystä. Responsible Care -ohjelma sisältää jo nyt mittarit hiilineutraalisuuden mittaamiseen toimialatasolla. 

Lisätietoja

Tiedote 25.1.2019: Hiilineutraali kemia 2045 – Suomen kemianteollisuus asetti itselleen kovan tavoitteen 

Alexandra Peth

Asiantuntija, Vastuullisuus